Hlavní obsah

Výsadba zeleně na střechách Křižíkových pavilonů na Výstavišti začne na podzim

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Výsadba zeleně na střechách Křižíkových pavilonů na Výstavišti v pražském Bubenči začne letos na podzim. Zelené střechy s odpočinkovými plochami, běžeckým oválem či bufetem se návštěvníkům otevřou příští rok na jaře.

Článek

Na dotaz ČTK to řekl ředitel Výstaviště Tomáš Hübl. Vedení firmy nyní opravuje Průmyslový palác a od září bude pokračovat v opravě divadla Spirála.

Upravena bude podle Hübla také instalace Maroldova panoráma, která zobrazuje bitvu u Lipan. Hotova už je hlavní část oprav budov Lapidária a opraveny jsou cesty v areálu. Výstaviště je městskou firmou a kromě areálu v Bubenči má na starosti také Holešovickou tržnici.

„Je hotova hydroizolace (na střechách Křižíkových pavilonů), jsou hotovy terasy a připravuje se poslední fáze, kterou je výsadba zeleně. Ta by se měla začít ještě na podzim letošního roku,“ řekl Hübl. Střechy by měly být pro veřejnost zpřístupněny od jara příštího roku. „Součástí toho je i bufet. Část střech bude sloužit k pronájmu pro soukromé akce, svatby, oslavy a podobně,“ uvedl Hübl.

Střešní terasy se zelení budou na střechách všech čtyř pavilonů. Na větších dvou to budou nižší výsadby a měly by to působit jako zelený ostrov, jehož součástí bude také zastínění nebo drobné vodní prvky. Na velké budově označené písmenem B bude tartanový okruh pro běh.

Revitalizace střech pavilonů a vznik pobytových zón na nich navazuje na rekonstrukci Křižíkových pavilonů, kterou zahájila Praha v roce 2020. První byla dokončena oprava pavilonu D, který se po rekonstrukci otevřel předloni.

Dělníci v areálu dokončili hlavní část oprav Lapidária, to znamená, že hotovy jsou střechy a fasády a nyní se chystá druhá část oprav, a sice štuků či soch. „Dokončena je obnova cestní sítě, dokončily se drobné detaily dodláždění okolo Křižíkových pavilonů,“ řekl Hübl.

V divadle Spirála od září začnou dělníci dodělávat interiéry a částečně divadelní technologie a zejména povrchy stěn, dokončí vzduchotechniku a technologie, podlahy a firma nakoupí vybavení jednotlivých místností. Lidem by se divadlo mělo otevřít v září příštího roku. V případě Lapidária pak začne oprava fasád zřejmě příští rok na jaře.

Maroldovo panoráma bude oživeno multimediálními prvky, které divákům představí samotný obraz a přiblíží jeho zajímavé prvky. Na rozdíl od nynějších informačních panelů, které vyprávějí o vojenských strategiích a dění na bitevním poli, bude nový program spíš o malíři Luďku Maroldovi, a sice proč si vybral právě bitvu u Lipan apod. Opravu návštěvnických prostor plánuje Výstaviště v zimních měsících, kdy je panoráma uzavřeno.

Dělníci v minulém týdnu začali vztyčovat novou ocelovou konstrukci dostavovaného křídla Průmyslového paláce, které vyhořelo v roce 2008. Práce potrvají několik měsíců. Stavebníci také opravují technologické kanály v podzemí, snímají původní ocelovou konstrukci střední haly a opravují betonovou konstrukci. Zahájili opravu vitráží a dalších uměleckých prvků.

Reklama

Doporučované