Hlavní obsah

Výstava ukáže obrazy malíře Oskara Kokoschky s tématem Ostravska

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Galerii Expo 58 Art v pražských Letenských sadech bude ode dneška do 2. října přístupná výstava Oskar Kokoschka a Ostravsko.

Článek

Komorní výstava představí několik děl slavného malíře a předního tvůrce evropského expresionismu, který patří i k umělcům oblíbeným mezi sběrateli. Jeho nejdráže prodaným dílem v tuzemské aukci je obraz z roku 1934 s názvem Praha - Pohled z křižovnického kláštera, za který kupec před třemi lety zaplatil téměř 78,5 milionu korun.

Oskar Kokoschka, autor svou dobou nepochopený, nyní jeden z nejvýznamnějších umělců 20. století, přijel roku 1934 do meziválečného Československa. Z původního výletu se stal čtyřletý pobyt v Praze a na Ostravsku, který znamenal v mnoha ohledech významný obrat v jeho životě. Našel nejen několik významných ostravských sběratelů a podporovatelů své tvorby, ale i budoucí manželku. V roce 1938 společně se svou novou českou přítelkyní Oldou Palkovskou odešel před blížící se válkou do Anglie, kde se s ní v roce 1941 oženil.

Výstava se tematicky zaměřuje právě na Ostravsko, které v době první republiky zastávalo v české výtvarné kultuře významné postavení. Oskar Kokoschka zde namaloval v roce 1937 dvě olejové veduty. Obraz Moravská Ostrava I. je dnes nezvěstný a Moravská Ostrava II., který v roce 2010 vystavovala Galerie výtvarného umění v Ostravě, je v soukromé sbírce. Bude součástí expozice stejně jako portrét Karla Břetislava Palkovského z roku 1936, pozdějšího Kokoschkova tchána.

Návštěvníci výstavy budou moci vidět i 23 prací na papíře, které malíř věnoval rodině. Jsou na nich často i osobní věnování Oskara Kokoschky většinou mamince jeho manželky Oldy, Ludmile Palkovské. Kurátorem výstavy je ředitel Adolf Loos Apartment and Gallery Vladimír Lekeš.

Oscar Kokoschka se narodil v roce 1886 v rakouském Pochlarnu. Aniž projevoval zvláštní zájem o umění, vyhrál v roce 1905 stipendium na Kunstwerbeschule ve Vídni. V roce 1908 se Kokoschka zúčastnil výstavy Kunstschau ve Vídni, jeho obrazy však způsobily značné pobouření. Kritika veřejnosti byla natolik silná, že byl vyloučen z Kunstwerbeschule.

Kvůli častému odmítání svého díla se malíř v roce 1910 odstěhoval do Berlína, kde se stal se spoluvydavatelem časopisů pro svobodné umělce a grafickým umělcem. O rok později se vrátil do Vídně, kde přijal místo učitele na Kunstwerbeschule. V roce 1919 byl požádán, aby vyučoval umění na drážďanské Akademii výtvarných umění. Nabídku přijal a na této škole působil až do roku 1924, než se odstěhoval do Paříže. V roce 1934 nalezl nový domov v Praze. Získal i československé státní občanství (až do roku 1947). V roce 1938 Kokoschka společně se svou přítelkyní Oldou Palkovskou odešel do Anglie. Zemřel v roce 1980 v Montreux ve Švýcarsku.

Reklama

Související témata:

Doporučované