Hlavní obsah

Benátky nad Jizerou letos vybudují v centru města pumptrackovou dráhu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Benátky nad Jizerou letos vybudují na nevyužívaném prostoru nedaleko centra města pumptrackovou dráhu se dvěma okruhy. Radní města minulý týden vybrali firmu Marosana Worxx, která s pracemi začne na jaře.

Článek

Dráha vyjde na pět milionů korun, 500 tisíc Kč dostalo město od Nadačního fondu Škoda Auto. „Dráha by měla být hotová na podzim,“ řekl dnes ČTK starosta města Karel Bendl (ODS).

„Vrátili jsme se k myšlence projektu, který jsme plánovali už v době covidu. Jeden okruh bude náročnější, například i k celoročnímu tréninku pro sportovce BMX, druhý jednodušší pro všechny ostatní včetně malých dětí,“ řekl Bendl. Celoročně otevřený areál doplněný zelení má podle něj přirozeně navazovat na městský City park, kde jsou dětská hřiště, okruh pro cyklisty a odpočinková část.

Pumptracková dráha je uzavřený, uměle vytvořený okruh pro jízdu na kole, který je možné projíždět i bez šlapání. Jezdec získává a udržuje rychlost takzvaným pumpováním na vlnkách a klopených zatáčkách. Kolo je na pumptracku poháněno setrvačností a jezdec mu v tom pomáhá pohybem těla a střídavým tlakem na přední a zadní kolo – pumpováním.

Benátky nad Jizerou letos hospodaří s rozpočtem ve výši 321 milionů korun. Jednou z největších letošních investic za téměř 24 milionů korun bude například přístavba nad městským centrem komplexní péče. Vznikne v něm nové patro se zázemím pro pečovatelskou službu a šest nových pokojů.

Reklama

Doporučované