Hlavní obsah

GASK, muzeum stříbra a Vlašský dvůr lze navštívit na jednu vstupenku

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Kutná Hora.

Reklama

Návštěvníci Kutné Hory si mohou prohlédnout tři expozice, které tematicky souvisejí s Kutnohorskou iluminací. Na jednu vstupenku se dostanou do Galerie Středočeského kraje (GASK), Českého muzea stříbra a Vlašského dvora.

Článek

„Cenově zvýhodněná vstupenka platí do konce září,“ informovala Alena Sedláčková z GASK.

Kutnohorská iluminace s motivem těžby a zpracování stříbra vznikla v 15. století a její původ je spojován s dílnou významného pražského iluminátora Mistra Matouše. Jde o vyříznutý titulní list z dnes již neznámé chorální knihy, která byla s největší pravděpodobností objednána pro některý z významných kutnohorských kostelů.

GASK vystavuje uměleckou kopii iluminace, vyhotovenou barvami a malířskými technikami používanými v době jejího vzniku a na původním materiálu - pergamenu. V galerii je uložen i originál, jeho vzácnost a křehkost však neumožňuje vystavení déle než dva dny v roce. Proto vyšla galerie vstříc veřejnosti a nechala udělat kopii, již si mohou návštěvníci prohlédnout v rámci společné vstupenky. Zároveň mají vstup i do expozice Stavy mysli / Za obrazem.

V muzeu stříbra vstupenka umožní návštěvu druhého okruhu Cesta stříbra, který přibližuje proces středověké těžby, zpracování surového stříbra a zároveň i technologii ražby mincí. Ve Vlašském dvoře lze zavítat do královské mincovny. V interaktivní expozici se zájemci na základě výjevů z Kutnohorské iluminace seznámí s prací všech různých profesí spojených se zpracováním rudy a ražbou mincí.

Vzácnou miniaturu získal Středočeský kraj vedený tehdy hejtmanem Davidem Rathem (dříve ČSSD) v roce 2009 na dražbě v Londýně, pořídil ji za více než 17 milionů korun. Před aukcí avizoval, že učiní maximum pro to, aby dílo získal. Opozice to tehdy kritizovala jako plýtvání penězi. Vedení hejtmanství naopak tvrdilo, že investice do tohoto díla se mnohonásobně vyplatí.

„Pokud se na to díváme čistě z ekonomického hlediska, tak ta cena v současné době rozhodně vzrostla,“ řekla ČTK nedávno historička umění a specialistka na knižní malbu středověku Milada Studničková. „Navíc je to skutečně jedinečná věc, která má místo v Kutné Hoře,“ dodala.

Iluminace byla nalezena v roce 1920 v soukromé sbírce ve Vídni, až do objevení v katalogu londýnské aukční síně Sotheby's byl list považován za nezvěstný. V Jezuitské koleji byla miniatura poprvé vystavena v prosinci 2009, kdy ji zhlédly tisíce lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované