Hlavní obsah

Milovický kulturní dům se po rekonstrukci otevře 10. září

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Milovicích na Nymbursku dokončí v první polovině září rozsáhlou rekonstrukci kulturního domu. První slavnostní představení pro veřejnost se odehraje 10. září.

Článek

V budově, která původně vznikla jako kulturní dům pro sovětské důstojníky, bude například kino s technologií pro premiérové filmy, sál pro 450 lidí, infocentrum a Muzeum vojenské historie. Rekonstrukce vyšla město zhruba na 200 milionů korun, práce provádí společnost BFK service, řekla ČTK mluvčí města Eva Hrušková.

Město začalo s opravami objektu, který je součástí radnice, na konci roku 2018. „Nebylo to jednoduché, na řadě míst jsme řešili, že původní projekt nebyl kompletní, například až po odkrytí střechy se ukázalo, že jsou špatné vazníky,“ řekla Hrušková. Momentálně dělníci podle ní dokončují práce uvnitř a dělají se venkovní úpravy terénu. „Spěchali jsme, aby ještě v září mohla začít divadelní představení,“ doplnila Hrušková.

Součástí kulturního domu jsou dva sály a hala pro pořádání plesů a jiných akcí. Na přípravě Muzea vojenské historie, které by se mělo otevřít v listopadu, město spolupracuje s Vojenským historickým ústavem. Kavárna a infocentrum by se podle Hruškové měly otevřít do konce září.

Stavba vznikla na přelomu 70. a 80. let minulého století, v letech 1981 až 1982 zde výtvarník Radomír Kolář a jeho spolupracovníci vytvořili rozsáhlou kamennou mozaiku, která obsahuje přes 440 000 kamenů. Námětem je bojová družba se sovětskými vojsky, s kosmonauty, vojáky a hrdým pracujícím lidem. Stejně jako další dobové prvky bude mozaika v opraveném kulturním domě zachována.

Prvním vystoupením bude 10. září koncertní show Freddie.

Reklama

Doporučované