Hlavní obsah

Poděbrady plánují stavět třetí ZŠ, koncem srpna projednají první návrhy

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Poděbrady plánují postavit třetí základní školu, vznikne v rozrůstající se městské části Žižkov dostavbou k nynější budově prvního stupně školy T.G. Masaryka.

Článek

Podle nejnovější demografické studie bude potřeba otevřít po roce 2030 pro žáky základních škol ve spádové oblasti 18 tříd navíc, nyní je jich 75. Na konci srpna bude pracovní skupina města posuzovat první návrhy dostavby od městského architekta.

„Podle prognózy by ve spádovém území mělo v roce 2037 žít asi 19.000 obyvatel, což je zhruba o 2500 obyvatel více než nyní. V Poděbradech bude na konci sledovaného období žít kolem 16.200 obyvatel, z toho asi 6300 na Žižkově,“ informoval místostarosta Roman Schulz (ODS).

Ve spádové oblasti je kromě Poděbrad dalších pět obcí. Přímo v Poděbradech jsou dvě základní školy, prvostupňová je také v Křečkově, dohromady mají kapacitu 2020 žáků, navštěvuje je 1900 žáků. Kolem roku 2030 bude podle studie základní školu potřebovat 2300 dětí. „Současná kapacita základních škol bude nedostatečná už v počátečních letech prognózovaného období. Kapacita základní školy na Žižkově bude pro místní děti po celé období nedostatečná,“ doplnil Schulz. Na Žižkově by se měl podle něj zvýšit počet tříd ze současných osmi alespoň na 18, zejména kvůli výstavbě nových bytů studie počítá s tím, že v oblasti přibude 210 žáků. Součástí nové školy by měla být také školní jídelna, několik oddělení nové mateřské školy, tělocvična, zřejmě i odborné učebny, knihovna a klub.

„Výhodou, která celý tento proces urychlí, je fakt, že pozemky, na kterých plánujeme školu postavit, jsou města. Kdybychom je totiž měli vykupovat, bylo by to časově o dost náročnější,“ řekl místostarosta. Pro financování stavby chce město využít dotace.

Demografická studie rovněž prokázala, že do 15 let nebudou stačit ani kapacity mateřských škol ve spádové oblasti, dětí ve věku od tří do pěti let přibude 150. V Poděbradech a spádových obcích je aktuálně v provozu 12 mateřských škol s kapacitou 653 míst.

Reklama

Doporučované