Hlavní obsah

Středočeský kraj chce na silnice přidat osm míst pro vážení nákladních aut

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Středočeský kraj chce do tří let na krajských silnicích rozšířit síť vysokorychlostních vah o osm nových míst, zatím jsou v kraji čtyři. Krajští radní dnes schválili seznam osmi míst, kde by měly váhy přibýt.

Článek

Přetížené kamiony by měly váhy nově sledovat v obcích Městec Králové, Krupá, Kořenice, Tursko, Chotýšany, Mokrovraty, Jince a Jiřice. Instalace by měla vyjít zhruba na 82 milionů korun, informoval dnes ČTK mluvčí hejtmanství David Šíma.

„Středočeský kraj je využíván především pro tranzitní dopravu a vzhledem k prstencovitému tvaru svého území není v podstatě strany, která by byla zatěžována více anebo méně,“ uvedl krajský radní pro silniční dopravu Karel Bendl (ODS). Do údržby silnic podle něj kraj ročně investuje několik miliard korun. „Proto jsme se rozhodli pro restriktivní krok a chceme pořídit dalších osm vah, které nejenže nákladní vůz rychle zváží, ale celý přestupek zaevidují a automaticky pošlou na úřad k vyřízení. Průjezd pak obvykle končí tučnou pokutou,“ doplnil radní.

Vážení aut využívá princip měření dynamických účinků kola nebo soukolí na silnici. Váhy zaznamenávají auta, jejich registrační značky, počet náprav, výstupem je takzvaný vážní lístek. „Pokud je vozidlo přetížené, je na základě lístku udělena pokuta. Jen za uplynulé více než čtyři roky jsme vybrali zhruba 25 milionů korun,“ uvedl Bendl.

Vysokorychlostní váhy mají snížit náklady na opravy a údržby silnic a zvýšit bezpečnost provozu. Získaná data chce krajská správa silnic využít i při zlepšování organizace a řízení dopravy.

Vážení kamionů už několik let zajišťují váhy na silnicích u Sendražic, Říčan, Neratovic a Ovčár.

Reklama

Doporučované