Hlavní obsah

V Kolíně bude opět dřevěný betlém v životní velikosti. Farnost ho chce koupit

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na nádvoří chrámu sv. Bartoloměje v Kolíně budou lidé letos v adventu znovu moci zhlédnout venkovní betlém s dřevěnými postavami v životní velikosti.

Článek

Kolínská římskokatolická farnost si loni sochy od řezbáře z Bruntálska zapůjčila, letos by je chtěla koupit. Soubor 22 soch vyjde na 1,3 milionu korun. Farnost oslovila se žádostí o dar kolínské firmy, přispět by mohlo i město, řekl ČTK farář Ján Halama.

„Už loni se betlém v prostoru za chrámem osvědčil jako místo pro setkávání v adventním čase, proto chceme pokračovat. Za pronájem soch jsme platili, spočetli jsme si, že nákup se nám po deseti letech vrátí,“ řekl Halama. Farnost požádala město o příspěvek 100 000 korun, jeho schválení budou projednávat zastupitelé.

Každá socha je z jednoho kusu dřeva. Jejich autorem je řezbář Jiří Halouzka z Jiříkova na Bruntálsku. „V jeho Pradědově galerii je několik souborů soch do betléma, které zapůjčuje do velkých měst,“ řekla Halama. Do Kolína chce farnost pořídit 22 základních soch.

Sochy jsou v hodnotě od 20 000 do 80 000 korun bez DPH podle velikosti. Betlém bude u chrámu v době adventu a Vánoc až do začátku ledna.

Reklama

Doporučované