Hlavní obsah

V Mladé Boleslavi příští rok vybudují moderní dopravní hřiště za 24 milionů korun

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Mladá Boleslav chce příští rok společně s krajem vybudovat v areálu krajské střední školy v Jičínské ulici moderní dopravní hřiště a cvičiště pro řidiče.

Článek

Bude sloužit výuce dopravní výchovy pro děti ze čtyř desítek škol z Mladoboleslavska i pro veřejnost. Předpokládané náklady jsou 24 milionů korun, polovinu by měl uhradit Středočeský kraj, který je hlavním investorem. Na stavbu přispěje i město a Nadační fond Škoda Auto. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Daniel Marek (STAN).

„Vzniknou zázemí pro půjčovnu kol, odrážedel, budou tam i dvě učebny, recepce, mělo by to fungovat sedm dnů v týdnu,“ řekl Marek. Předpokládá, že v únoru by se měla vybírat stavební firma a hřiště by mohlo být hotové do konce roku 2024. „Stoprocentně od jara 2025 bude plně funkční,“ doplnil Marek. Součástí areálu by podle něj měly být různé dopravní situace, například křižovatky, přechody pro chodce, cyklostezky a další prvky. Město počítá i s dopravním hřištěm pro nejmenší děti.

Ve městě je nyní dopravní hřiště u 7. a 8. základní školy, podle Marka ale nemá prostor pro další rozšíření a modernizaci. „Podmínka našeho vstupu je taková, že odpolední a víkendové časy to bude plně otevřené Boleslavanům,“ doplnil Marek.

Mladoboleslavští zastupitelé v pondělí schválili, že město vstoupí do příštího roku stejně jako v minulých letech s rozpočtovým provizoriem. Řádný rozpočet budou schvalovat v únoru, kdy budou znát přesně přebytek hospodaření letošního roku. Primátor Raduan Nwelati (ODS) ho očekává podobný jako v minulosti, mezi 40 a 70 miliony korun. Většinu naplánovaných investic podle něj letos město zvládlo dokončit. Nevyčerpané peníze využilo na mimořádné akce, například opravy ulice 17. listopadu nebo Pražské ulice. V připravovaném rozpočtu půjde na investice zhruba 27 až 30 procent.

Po schválení rozpočtu by mělo podle koaliční dohody uzavřené po loňských komunálních volbách nastat ve vedení Mladé Boleslavi střídání na postu primátora. Stane se jím nynější první náměstek Jiří Bouška (ANO), Nwelati převezme funkci prvního náměstka. Podle dohody by se měli vyměnit v dubnu. Na dohodě se podle dnešního vyjádření primátora nic nezměnilo. Bouška, který byl lídrem vítězného uskupení ANO + Volba pro Mladou Boleslav, loni po volbách uvedl, že posty si vymění po schválení rozpočtu v roce 2024. „Primární je schválit rozpočet a pak se to stane,“ uvedl dnes na dotaz ČTK Bouška.

Reklama

Doporučované