Hlavní obsah

V Poděbradech letos instalují na přírodní koupaliště Jezero vstupní turnikety

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na přírodním koupališti Jezero v Poděbradech město pro letošní sezonu dokončí stavbu nové budovy pro plavčíky, přístupové dlážděné chodníky a vstupní turnikety. Vše by mělo být hotovo do zahájení plavecké sezony 15. května.

Článek

Město investovalo do údržby a modernizace letního areálu s přírodním koupalištěm za poslední tři roky přes deset milionů korun, přibyla zde například pitná voda a kanalizace. „Jezero čeká v letošní sezoně nový režim, turnikety zavádíme, abychom měli lepší přehled o návštěvnosti. Co se týče placení, ladí se systém čipů nebo karet, chceme co nejvíce bezhotovostních plateb, karta bude případně sloužit jako permanentka na celou sezonu,“ uvedl starosta města Jaroslav Červinka (STAN). Používání karet pro platbu na Jezeře je podle Červinky pilotní, pokud se osvědčí, mohl by se tento systém placení v budoucnu používat i na dalších místech v Poděbradech, například v kině, divadle a městské knihovně.

Celodenní vstupné na Jezero bylo v loňské sezoně za hezkého počasí 50 korun, zdražení pro letošek Červinka nevylučuje. „Ceník jsme zatím neodsouhlasili, ale předpokládáme, že držitelé karet by mohli mít nějakou výhodu,“ doplnil Červinka.

Ještě loni se lidé dostávali na jezero přes pokladny, ale podle místostarosty Miroslava Holase (Naše Poděbrady) začal být problém se sháněním brigádníků na pozici pokladních a město nemělo přesné informace o počtu lidí na koupališti. Turnikety budou v provozu od 15. května do 15. září. Mezi půlnocí a 6:00 bude celý areál uzavřen.

Červinka věří, že do léta se alespoň částečně podaří vyřešit i problém s parkováním u Jezera. „S parkováním je to katastrofální, protože v létě se sem jezdí koupat lidé až z Černého Mostu a není kde zaparkovat. Pozemky přístupových cest ale nejsou města, takže už jednáme s některými vlastníky o odkupu nebo pronájmu a rádi bychom vybudovali provizorní parkoviště,“ uvedl Červinka.

Poděbradské jezero je největší ze soustavy čtyř jezer, které jsou zatopenými pískovnami. Lidé se koupou v hlavním jezeře, které je s rozlohou 32 hektarů největší přírodním koupalištěm na Nymbursku. Návštěvníci areálu mohou využít rovněž několik typů hřišť, restaurace, nedaleko je nudistická pláž a kemp.

Reklama

Doporučované