Hlavní obsah

Vedení Kutné Hory chce omezit živelnou výstavbu, mnoho možností ale nemá

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vedení Kutné Hory chce omezit živelnou výstavbu na území města, mnoho možností ale nemá. Bude usilovat o to, aby se developeři podíleli na budování veřejné infrastruktury.

Článek

V příštích sedmi letech může vzniknout v Kutné Hoře několik tisíc nových bytů, přičemž náklady na zajištění dostupnosti základních služeb mohou být až půl miliardy korun, řekl ČTK starosta Lukáš Seifert (ODS).

Rozsáhlou výstavbu umožňuje územní plán, například v oblasti za Malínem mohou vniknout bytové domy až o 13 podlažích celkem pro 800 obyvatel. Nejsou tam přitom žádné obchody ani další infrastruktura. Další výstavba se chystá na Šipší a na místě bývalého velkoobchodu Lekkerland. Staví se již v Kouřimské ulici poblíž nemocnice. Podle Seiferta je potřeba zajistit dostupnost služeb, ambulantní péče i dostatek kapacit ve školách a školkách.

„Možnosti jsou momentálně velmi omezené. Budeme tlačit na developery, aby se podíleli na výstavbě služeb a věcí, které jsou nezbytné pro fungování města. Tam, kde jsme schopni do toho vstoupit, už do toho vstupujeme a snažíme se upravit situaci, aby byla co nejvíc snesitelná,“ uvedl starosta.

Poptávka po bytech a parcelách pro výstavbu rodinných domů je ve Středočeském kraji tradičně vysoká, v některých městech vzniká i více developerských projektů zároveň. Zájem není jen o byty a domy, ale také o stavební parcely.

Například v Kutné Hoře se podle Seiferta v minulosti upřednostňovala bytová výstavba a zájemci o stavbu rodinných domů se musejí pohlížet jinde. Část mladých lidí proto z města odchází a staví si domy v okolních obcích, třeba v Nových Dvorech, Žehušicích či Křeseticích. „Odchází nám celá jedna generace v příjmové skupině, která by chtěla mít rodinný dům,“ dodal Seifert. Současné vedení radnice by to podle něj chtělo změnit.

Kutná Hora má kolem 20 000 trvale hlášených obyvatel, v poslední době jejich počet přes veškerou výstavbu mírně klesl. Podle starosty je skutečný počet o něco vyšší.

Reklama

Doporučované