Hlavní obsah

Američan z Bostonu dělá na Teplicku pravé cheeseburgery

Ilustrační foto.

Reklama

Američan Peter Lannigan z Bostonu připravuje v Kostomlatech pod Milešovkou na Teplicku pravé americké burgery. Zájem o ně je tak velký, že má hospůdka rezervace na dva týdny dopředu.

Článek

Burgery, kuřecí křidélka Buffalo, steaky a domácí omáčky i hranolky, to všechno připravuje ve svém volném čase od pátku do soboty. „Jsem ve skutečnosti vyučený kuchař. Vařím už asi osm let a teď pracuji v logistice. Začali jsme s tímto menším vařením a vlastně je to mnohem větší věc, než jsme si vůbec nejdřív mysleli,“ řekl.

S grilováním u hospůdky v Kostomlatech začal v roce 2020, původně totiž žil s manželkou v Řecku, kam se ale nemohli kvůli pandemii koronaviru vrátit. Jeho jídlo si ale lidé oblíbili tak rychle, že už mu s přípravou pomáhá kamarád. „Vlastně je na tom ale nejlepší právě to, že to není práce, ale koníček,“ podotkl Lannigan.

Pokrmy připravuje stejně jako v Americe. Podle něj jsou strávníci ve Spojených státech i v Čechách stejní, protože jim jídlo chutná stejně dobře. K jídlu se navíc pojí různé příběhy, například křidélka Buffalo byly údajně vymyšleny náhodou. „Před spoustou let přišli synové jedné paní domů a měli hrozný hlad. Ona neměla nic jiného než kuřecí křidélka, která byla tehdy v Americe hodně levná, pálivou omáčku a máslo. Tak to smíchala a strašně se to chytlo,“ popsala Peterova manželka Kristýna Lannigan.

Původně chtěli v Kostomlatech grilovat jen šest týdnů. Kristýna uvedla, že hospodu vlastní její bratr, který jejímu manželovi tuto možnost nabídl. „Začalo to mít velký úspěch a mezitím se tu Peterovi zalíbilo, náš syn tu měl babičku, tak mě přehlasovali a už jsme tu zůstali,“ uvedla.

Suroviny, ze kterých Lannigan pokrmy připravuje, jsou většinou lokální. Hovězí maso pochází z nedaleké farmy Doupov, teplické řeznictví dodává vepřové maso a třeba rajčata jsou od sousedů. Místní jsou rádi, že se u nich Američan zabydlel, problémy jsou však občas s parkováním zákazníků. U hospody není totiž příliš prostoru pro auta. Manželé proto doporučují vyrazit na jídlo na kolech, u podniku jsou na ně i stojany.

Reklama

Související témata:

Doporučované