Hlavní obsah

Dostavba rumburské nemocnice začne zřejmě na přelomu letošního roku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Dostavba nemocnice v Rumburku na Děčínsku, kterou loni 1. července převzala Krajská zdravotní, akciová společnost Ústeckého kraje, zřejmě začne na přelomu letošního a příštího roku. Původní projekt bude menší asi o třetinu.

Článek

„Změny jsme udělali, protože peníze, které nám dává Ústecký kraj, což je 400 milionů korun na výstavbu urgentního příjmu druhého typu v Rumburku, nám při první soutěži nestačily,“ řekl ředitel společnosti Petr Malý s tím, že nabídka zhotovitele byla vyšší asi o 350 milionů korun. Náklady budou činit asi 400 milionů korun, dalších 350 milionů bude stát přestavba stávající nemocnice a 150 milionů korun získala společnost z dotačního programu REACT na nákup vybavení.

Kraj chce získat na přístavbu dotační titul z ministerstva životního prostředí, řekl hejtman Jan Schiller (ANO) a doplnil, že přístavba má být úsporná, a proto je velká šance, že její výstavbu dotace pokryje.

Nemocnice se v minulosti potýkala s nedostatkem personálu. Podle jejího ředitele Michala Tichého se daří situaci stabilizovat. „Netrpíme akutním nedostatkem nelékařských profesí s výjimkou specializovaných odborností, které se nám daří saturovat díky stipendijnímu programu,“ sdělil ČTK ředitel. Na pozici radiologický asistent tak letos podle něj nastupuje absolventka vysoké školy na Slovensku. Stabilizované je i chirurgické oddělení, kde se podařilo nahradit odcházejícího primáře a další dva lékaři nastoupili. „Dětské oddělení je stabilní, ale primář se blíží k důchodovému věku a bude dobré mít někoho, kdo to po něm převezme,“ uvedl Tichý.

Na dnešním setkání zástupců společnosti a kraje byli také starostové. „Úplný dostatek lékařů tam není, ale ta jednání s lékaři, co slýcháme, jsou pozitivní a personál přichází do nemocnice,“ uvedl starosta Dolní Poustevny Robert Holec (STAN). Investice do nemocnice jsou podle něj důležité k tomu, aby přicházeli další lékaři. Podotkl, že se daří přilákat lékaře také díky tomu, že některé samosprávy ve Šluknovském výběžku nabízí doktorům stavební parcely.

Nemocnice se spádovou oblastí zhruba pro 50.000 lidí žijících ve Šluknovském výběžku patří pod Krajskou zdravotní od loňského 1. července. Z personálních a finančních důvodů není nemocnice samostatným odštěpným závodem, je detašovaným pracovištěm ústecké Masarykovy nemocnice.

O úpadku Lužické nemocnice s poliklinikou rozhodl soud v roce 2019. Městu, které za posledních 15 let do zařízení investovalo zhruba 200 milionů korun, se nepodařilo najít strategického partnera. Nemocnici koupil v roce 2020 Ústecký kraj od insolvenční správkyně za 63 milionů korun. Od ledna 2021 ji spravovala organizace Krajská majetková. Začátkem loňských prázdnin přešla pod Krajskou zdravotní.

Reklama

Doporučované