Hlavní obsah

Krásná Lípa uvažuje o zabezpečení Dittrichovy hrobky, i když městu nepatří

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Město Krásná Lípa zatím nepřevzalo od spolku Omnium hrobku významného průmyslníka Augusta Dittricha. Spolek ji vlastní, s radnicí měl podepsat smlouvu o jejím převodu na město. Omnium však podle města přestalo komunikovat.

Článek

Pokud se městu nepovede navázat se spolkem kontakt, radnice má v plánu na pozemku, který jí patří, vybudovat přístřešek, aby byla stavba chráněná před dalším poškozením. Omnium hrobku vyčistilo od suti, nechalo stabilizovat klenbu a provedlo statické zajištění. Opravy se ale před časem zastavily a mauzoleu hrozí, že bez dalších úprav úplně zchátrá.

„Začátkem června zastupitelstvo města rozhodlo o tom, že chceme hrobku do majetku. Bylo proto uděláno maximum v tom smyslu, že je připravená trojstranná dohoda mezi námi, Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových o tom, že bychom převzali všechny závazky,“ popsal starosta Jan Kolář. Úřad hrobku na spolek v minulosti převedl. Podle něj spolek zásilku s připravenou novou smlouvou převzal, ale s radnicí nekomunikuje. „Nevím, co se děje, a pořád čekám, že nám přijde podepsaná smlouva,“ doplnil Kolář.

Radnice má připravené náhradní řešení, pokud se se spolkem nespojí. „Pozemek pod hrobkou je náš, takže můžeme stavět na pozemku něco nad hrobkou. Do zimy s tím budeme chtít něco udělat,“ uvedl starosta. Město se totiž obává, že další zimu by již stavba nemusela přežít. Dokončit rekonstrukci by mohlo město stát desítky milionů korun.

Mauzoleum navrhl v roce 1886 berlínský architekt Julius Carl Raschdorff, který je také autorem hrobky německého císaře Fridricha III. v Postupimi. Stěny krásnolipské hrobky jsou pokryty skleněnou modrozlatou mozaikou, mimořádné je také technické zázemí. Ke stavbě patří malá kotelna, díky níž bylo možné mauzoleum vytápět. Vnitřní výzdoby se ujal rodák z Krásné Lípy August Frind, z maleb se ale nic nedochovalo. Ministerstvo kultury hrobku rodiny Dittrichů vyhlásilo v roce 2006 kulturní památkou.

Reklama

Související témata:

Doporučované