Hlavní obsah

Krupka přestavěla bývalý hotel na komunitní dům pro seniory

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Krupka přestavěla bývalý hotel Horal na komunitní dům pro seniory. Vzniklo 17 malometrážních bytů s bezbariérovým přístupem. Dnes si je mohli lidé při dni otevřených dveří prohlédnout. Náklady přesáhly 42 milionů korun.

Článek

Město objekt v centru koupilo v roce 2017. „Pak jsme hledali vhodný dotační titul, nakonec jsme získali 5,3 milionu korun z programu IROP,“ uvedl místostarosta Rostislav Kadlec (Krupka naše město). „Měli jsme štěstí, že soutěž na realizaci jsme uzavřeli krátce po vypuknutí epidemie, covid nám tak zasáhl do stavby minimálně,“ podotkl Kadlec. Přestavba začala před rokem, bydlet tam budou senioři od začátku dubna.

K dispozici mají lidé v domě s pečovatelskou službou byty velikosti 1+kk a 2+kk. Všechny jsou již obsazeny, a to obyvateli Krupky. „Rada města rozhodla, že nájemné bude ve výši 150 korun na metr čtvereční plus energie. K částce jsme došli na základě průzkumu v Ústeckém kraji,“ uvedl Kadlec. Včetně energií by se měli nájemníci podle Kadlece vejít do 10.000 korun, senioři mohou požádat o dávku na podporu bydlení.

Krupka má dva pečovatelské domy, toto je třetí. „Budova bývalého hotelu, která byla v soukromých rukách, chátrala řadu let a stala se problémovým místem krupského centra. Koupili jsme ho proto, aby objekt nehyzdil střed města a byl účelně využit, což se povedlo,“ uvedl starosta Zdeněk Matouš (ČSSD). Do měsíce se upraví ještě okolí domu, nájemníci budou mít k dispozici oplocenou terasu.

Reklama

Doporučované