Hlavní obsah

Most má na účtě miliardu, využije ji na investice i krytí nákladů na energie

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Město Most hospodařilo v loňském roce s přebytkem 26,6 milionu korun. Na běžném účtě má přes miliardu korun, úvěrové zatížení je minimální. Peníze chce vedení radnice využít na investice.

Článek

„Upravit letošní rozpočet musí magistrát s ohledem na zvýšené náklady na energie a pohonné hmoty, výdaje kvůli tomu stoupnou o zhruba 40 milionů korun,“ uvedl náměstek primátora Marek Hrvol (ProMOST).

„Hospodářská kondice města je velmi dobrá. Přestože se pouštíme do významných investic, jako je třeba koupě hotelu Cascade nebo rekonstrukce 3. ZŠ za 50 milionů korun, a máme za sebou pandemii covidu, pořád máme na účtě kolem miliardy korun,“ uvedl Hrvol. Úvěrové zatížení města je podle něj prakticky nulové. Přebytek z loňského roku přepošle město do finanční rezervy.

Složitější situace bude podle náměstka v letošním roce s ohledem na růst cen pohonných hmot a energii. Příspěvkové organizace města měly za úkol do konce května spočítat, o kolik vzrostou náklady na provoz oproti schválenému rozpočtu. Jen dopravnímu podniku za pololetí bude muset město dát navíc oproti plánu 12 milionů korun, stejnou částku dostanou technické služby, mostecké divadlo vyčíslilo zvýšené náklady na energie na 3,5 milionu korun. „Odhadujeme, že za celý rok to bude navíc oproti schválenému rozpočtu o zhruba čtyřicet milionů korun,“ uvedl Hrvol.

Radní nyní schválili seznam strategických projektů, které budou zařazeny do akčního plánu Integrované strategie Ústecko-chomutovské aglomerace na programové období do roku 2027. Je mezi nimi rekonstrukce kulturního domu Repre, u níž se náklady odhadují na zhruba miliardu korun, další etapa opravy tramvajové trati mezi Mostem a Litvínovem, oprava základních a mateřských škol nebo úprava světelných křižovatek na mostecké třídě Budovatelů.

Reklama

Související témata:

Doporučované