Hlavní obsah

Sedačková lanovka na Komáří vížku na Teplicku získala statut historické lanovky

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Sedačková lanová dráha na Komáří vížku v Krupce na Teplicku získala jako první v České republice statut historické lanovky. Kulturní památka vypadá stejně jako před sedmdesáti lety, kdy byla postavena.

Článek

S délkou 2348 metrů je to nejdelší lanovka ve střední Evropě bez mezistanice a nejdelší osobní visutá lanovka v Česku. „Je to unikát, který jinde na světě lidé neuvidí,“ řekl za provozovatele lanové dráhy Marek Ferenc. Dvousedačková lanovka má podobu stejnou jako v květnu 1952, kdy poprvé svezla turisty na jeden z vrcholů Krušných hor. „K získání statutu historické lanovky jsme museli doložit revizní zprávy, z nichž vyplývá, že se změnily pouze věci jako elektroinstalace, nikoliv však podoba,“ uvedl Ferenc.

Na lanovce je celoroční provoz. Pravidelně se provádí jarní a podzimní údržba. Do kopce sveze i cyklisty. „Elektrokola ale nevozíme, ta jsou příliš těžká,“ řekl Ferenc. Nejvíce lidí se vozí na dominantu východního hřebene Krušných hor od jara do podzimu. Před covidem tvořili významnou část návštěvníků Němci. Sasko je na dohled od vrcholu. „Covid to změnil, teď jezdí víc českých turistů a víc místních lidí,“ řekl Ferenc. Obvyklá roční návštěvnost se pohybuje v desítkách tisíc.

V roce 2001 kvůli poškozenému lanu musela obsluha zastavit lanovku a na dvousedačkách zůstalo tehdy před 30 lidí. Hasiči je všechny dostali v pořádku na zem. Znovu se provoz i s cestujícími ve vzduchu zastavil v roce 2006 kvůli poruše na převodovce. Na lanovce bylo v době jejího zastavení také kolem třiceti lidí. Některým z cestujících pomohli dolů hasiči, jiní seskákali ze sedaček na zem.

Od roku 2009 lanovou dráhu celoročně provozuje městská organizace Sport Krupka. Dolní stanice v Krupce je v nadmořské výšce 326 metrů, horní stanice je v nadmořské výšce 806 metrů. Lanovka potřebuje 15,5 minuty k tomu, aby cestu zdolala.

Reklama

Související témata:

Doporučované