Hlavní obsah

Jaroměřice nad Rokytnou připomenou výstavou 90 let historie Muzea Otokara Březiny

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Jaroměřice nad Rokytnou připravují výstavu k letošnímu 90. výročí vzniku Muzea Otakara Březiny, které připomíná život českého literáta, představitele symbolizmu. Výstava bude přístupná od 10. ledna.

Článek

Volně přístupná výstava bude přístupná od 10 ledna, o dva dny později se bude konat mimořádná prohlídka muzea. Otevřená bude v době provozu radnice a nebude mít kvůli epidemické situaci svoji vernisáž. Přístupná bude do 25. března.

Budova muzea v dnešní Březinově ulici, ve které básník žil do své smrti, patří městu. Sbírku, ve které jsou i originály Březinových děl, spravuje Společnost Otokara Březiny. „Výročí vzniku muzea si bude společnost také připomínat,“ řekl její předseda Jiří Höfer. Připomínka bude i součástí pravidelného setkání společnosti, které se koná v březnu u příležitosti výročí Březinova úmrtí.

Podle Höfera vzniklo muzeum díky dohodě dědiců a nejbližších přátel Otokara Březiny. „Dohodli se, že je potřeba zachovat Březinův byt v původní podobě, což se stalo,“ řekl Höfer. Muzeum, které bylo prvním literárním muzeem na Moravě, vzniklo i díky veřejné sbírce.

Fungovalo i v době nacistické okupace, ačkoli když některé jeho exponáty včetně fotografií Březiny s prezidentem Tomášem Garriguem Masarykem musely být odstraněny. Od 50. let minulého století chátralo. Sbírky skončily v třebíčském muzeu, obnoveno bylo v roce 1993. Přes hlavní turistickou sezonu bývá přístupné denně kromě pondělí, v ostatních měsících je přístupné po předchozí telefonické dohodě.

Básník Otokar Březina se narodil 13. září 1868 v Počátkách na Pelhřimovsku jako Václav Ignác Jebavý. V Telči na Jihlavsku vystudoval reálku a poté působil jako učitel mimo jiné v Nové Říši na Jihlavsku. Tam také v letech 1895 až 1901 vznikla jeho nejzávažnější díla, básnické sbírky Tajemné dálky, Svítání na Západě, Větry od pólů, Stavitelé chrámu a Ruce.

Samotářský básník, jenž nacházel inspiraci ve filozofii a také u francouzských mystiků, psal i eseje a prózu. Poslední léta života strávil v Jaroměřicích, kde 25. března 1929 zemřel a je pochován. Sousoší Tvůrce a jeho sestra Bolest pro Březinův náhrobek vytvořil básníkův přítel, sochař František Bílek. Na Březinův pohřeb byly podle Höfera vypraveny tři zvláštní vlaky z Prahy, Brna a Bratislavy. „Ve městě, které mělo 2000 lidí, se pohřbu účastnilo asi 5000 lidí,“ řekl Höfer.

Reklama

Související témata:
Otokar Březina

Doporučované