Hlavní obsah

Jihlavská zoo má čtyři mláďata aligátora čínského, je to kriticky ohrožený druh

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V jihlavské zoologické zahradě se v úterý vylíhla čtyři mláďata aligátorů čínských, kteří patří mezi kriticky ohrožené druhy zvířat.

Článek

Chovatelé teď sledují, jak začnou mláďata přijímat potravu. Nejkritičtější je první týden, jak dnes uvedl pro ČTK ředitel zoo Jan Vašák.

Podle tiskové zprávy zoo to je úspěch světového významu. „Jedná se o velký úspěch pro naši zoo, ale nutno dodat, že jsme teprve na začátku cesty,“ uvedl Vašák. V hnízdě aligátorů čínských bylo 13 vajec, ze čtyř se vyklubala mláďata. Zbylá vejce nebyla oplodněná. „Až posléze, když mláďata začnou žrát a přibývat na váze, si budeme moci gratulovat,“ uvedl.

Samici aligátora čínského získala jihlavská zoo v roce 2017, o rok později k ní přibyl samec z japonské zoo. Jejich rozmnožení je podle jihlavských chovatelů tak trochu alchymie. Potřebují zimní odpočinek při teplotách kolem 12 až 15 stupňů. Samice klade vejce do hnízda, které si připraví z listí a větviček fungujících jako přírodní inkubátor.

Aligátoři čínští dorůstají do délky okolo metru a půl, největší jedinci můžou mít něco málo ke dvěma metrům, váží asi 40 kilogramů. V Česku chovají tento druh jen dvě zoologické zahrady, v Evropě celkem 11 institucí, jak uvedla jihlavská zoo. Tito aligátoři pocházejí z východní Číny. Původně obývali rozsáhlé území, nyní se jejich počet ve volné přírodě odhaduje asi na 200.

Zoologická zahrada v Jihlavě je příspěvkovou organizací města. Chová přes 270 druhů exotických zvířat, jejich počet v součtu převyšuje 1000 kusů. Zaměřuje se na chov primátů, šelem, koček a plazů. Je to nejlákavější výletní cíl Vysočiny. Letos do konce června přišlo do zoo skoro 146 tisíc návštěvníků. V porovnání s prvními šesti měsíci minulého roku jich bylo méně zhruba o 3700. Vloni měla zoologická zahrada rekordní roční návštěvnost, prošlo jí přes 353 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované