Hlavní obsah

Muzeum Vysočiny vytvoří v Telči expozici věnovanou rašeliništím

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Muzeum Vysočiny Jihlava uzavřelo smlouvu na vytvoření nové expozice zaměřené na rašeliniště, která bude v bývalém domově důchodců v Telči. Za asi 2,9 milionu korun s daní by měla být hotova do poloviny října.

Článek

Pro zakázku s odhadovanými náklady 2,3 milionu korun se muzeum již na jaře snažilo najít dodavatele. Tehdy se ale do výběrového řízení nikdo nepřihlásil. Podle ředitele muzea Karla Malého to mohlo souviset se zdražováním. Proto muzeum vyhlásilo zakázku znovu.

V Telči je přibližně tři roky v provozu nový domov důchodců. U původní budovy domova ve Špitální ulici opravili stavbaři od loňského června za asi 14 milionů korun tři ze čtyř křídel. Muzeu Vysočiny budou sloužit dvě opravená křídla. V jednom bude mít výstavu a ve druhém zázemí. Peníze na tento projekt poskytuje operační program na podporu přeshraniční spolupráce. Rakouští partneři jsou z obce Liebenau, kolem níž jsou rozsáhlá rašeliniště. Rašeliniště jsou i na Telčsku. Expozice bude nazvaná Křehká krása rašelinišť.

„Všechna tři křídla jsou hotová s tím, že teď ještě probíhají práce na dvoře. Předpokládáme, že se tam poslední práce - cestičky a nějaká zeleň, abychom dvůr dali do nějaké pěkné podoby - budou dělat celý letošní rok,“ řekl Vladimír Švec z telčského odboru rozvoje a územního plánování. Do úpravy dvora dá město asi půl milionu korun. Zbývající jižní část areálu se podle Švece bude zřejmě opravovat až v dalších letech.

Reklama

Související témata:

Doporučované