Hlavní obsah

Na obchvatu Havlíčkova Brodu jsou stále omezené práce kvůli zrušení stavebního povolení

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Stavební práce na obchvatu Havlíčkova Brodu jsou stále omezené kvůli tomu, že pro něj soud v dubnu zrušil stavební povolení. Provádějí se nezbytné úpravy kvůli konzervaci rozestavěných částí podle rozhodnutí příslušného úřadu.

Článek

Na objektech, jichž se rozsudek soudu netýká, pracují stavbaři podle harmonogramu, pokud je to možné. Stavbu čtyřkilometrového obchvatu ŘSD zahájilo na konci roku 2019. Zrušením stavebního povolení letos soud vyhověl žalobě soukromého zemědělce Miroslava Hrtúse. ŘSD s ním je v kontaktu. „Pokud to jen bude možné, budeme hledat cestu k nějakému konsenzu, který by odblokoval stávající stav,“ uvedl Martin Buček z týmu komunikace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Jihovýchodní obchvat Havlíčkova Brodu staví od prosince 2019 sdružení firem Strabag, M-Silnice a Porr, které zakázku získalo za cenu 1,6 miliardy korun bez DPH. Obchvat měl podle dřívějších informací začít sloužit koncem příštího roku. Podle Bučka se zatím nedá říci, jaký dopad bude mít rozhodnutí soudu na uvedení obchvatu do provozu nebo na náklady stavby.

Rozhodnutí o provedení nezbytných úprav kvůli konzervaci stavby vydal krajský odbor dopravy. Příslušný stavební úřad také kontroluje provádění těchto úprav. „Naší snahou společně se zhotovitelem stavby je pracovat a dokončit ty stavební objekty, na kterých pracovat můžeme,“ doplnil Buček. V následujících dvou měsících by tam měly být například uvedené do provozu některé přeložky vedlejších silnic. Podrobnosti ke stavbě obchvatu jsou na webu ŘSD.

Nová část silnice propojí výpadovku I/34 na Žďár nad Sázavou a Pardubice se silnicí I/38 směřující na Jihlavu. Městu s 22.800 obyvateli by měla ulevit od části tranzitní dopravy.

Reklama

Doporučované