Hlavní obsah

Obce na Vysočině dávají fotovoltaické panely na střechy škol i kulturních domů

Foto: AI vizualizace, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Nové Město na Moravě podle věstníku veřejných zakázek začíná vybírat dodavatele na dotovaný fotovoltaický systém s předpokládanou cenou 8,4 milionu korun bez DPH.

Článek

S pomocí dotací budují fotovoltaické elektrárny i jiné obce v kraji. Veselá na Pelhřimovsku nechala osadit panely na kulturní dům, Šlapanov je chce dát na školu a do areálu čistírny odpadních vod. Loni patřila Vysočina mezi čtyři kraje v ČR s nejnižším instalovaným výkonem těchto zdrojů.

Nové Město na Moravě dostalo dotaci z Modernizačního fondu spravovaného Státním fondem životního prostředí (SFŽP), která by měla pokrýt 30 procent nákladů. Fotovoltaické panely chce mít na střechách 2. základní školy, lázní a domu s pečovatelskou službou. „Je velmi důležité, aby začal platit zákon o komunitní energetice, na tom je to všechno postavené. Budeme potřebovat tu vyrobenou energii sdílet,“ řekl dnes ČTK Michal Šmarda, starosta města a předseda SOCDEM. Sdílet s ostatními městskými provozy má radnice v plánu třeba elektřinu vyrobenou ve škole, protože je v létě zavřená.

Veselá na Pelhřimovsku s 220 obyvateli dala osadit na kulturní dům 122 fotovoltaických panelů. „Jsme prakticky na konci investice,“ řekl dnes starosta František Peroutka (nestraník). Elektřinu obec využije v kulturním domě, kde je také obecní úřad, pro provoz hospody a veřejného osvětlení.

Včetně pasportizace veřejného osvětlení Veselá za akci zaplatila 3,5 milionu korun, z dotačního fondu dostala 2,2 milionu. I tato obec potřebuje, aby bylo brzy možné v praxi uplatnit sdílení elektřiny. „Do budoucna počítám, že z té 40kilowattové elektrárny budeme jako obec téměř soběstační,“ uvedl starosta k využití solární elektřiny v dalších obecních zařízeních.

Červená Řečice na Pelhřimovsku se chystá dát panely na hasičskou zbrojnici a do areálu čistírny odpadních vod, slíbených na to má 1,37 milionu korun. „Je to v řešení,“ řekla starostka Zdeňka Bečková (za SNK ED). Fotovoltaické panely by chtělo toto město mít také na mateřské škole.

Mezi obcemi na Vysočině, které letos dostaly dotaci na fotovoltaiku, je podle webu Modernizačního fondu například i Šlapanov na Havlíčkobrodsku, dostat může 3,6 milionu korun. Dokončuje přípravu projektu na osazení panelů na škole a v areálu čistírny odpadních vod, pak bude vybírat dodavatele. Potvrdila to starostka Veronika Vyšinská (bezpartijní).

Podstatně větší částky než obce čerpají z Modernizačního fondu na stavby fotovoltaických elektráren na Vysočině firmy. Podle zveřejněných údajů dostali žadatelé na projekty v tomto kraji zatím jen letos příspěvky v součtu přes 90 milionů korun.

Fotovoltaické elektrárny na Vysočině měly loni podle Energetického regulačního úřadu instalovaný výkon 93,2 megawattu (MW). Nižší instalovaný výkon měly fotovoltaické elektrárny jen v Praze, Karlovarském kraji a v Moravskoslezském kraji.

Reklama

Doporučované