Hlavní obsah

Na Vysočině budou výstavy hub, v lesích jich zatím roste méně než loni

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na Vysočině budou ve druhé polovině tohoto měsíce výstavy hub v Telči, Jemnici a v Havlíčkově Brodě, počátkem října budou čerstvě nasbírané houby k vidění také v jihlavském Muzeu Vysočiny.

Článek

V lesích zatím roste hub méně než loni, čekáme na deště, řekl dnes ČTK Jiří Burel, předseda jihlavského mykologického klubu.

„Loňské září bylo fantastické, to nasbíral každý plné koše, letos se to zatím neopakuje,“ řekl Burel. Houby sice rostou, ale ne masivně. Najít se dají hřibovité houby, muchomůrky, holubinky, objevují se ryzce. Kdyby napršelo, mohla by přijít velká vlna hub na přelomu září a října, uvedl.

Letošní jaro se z pohledu mykologů docela povedlo, špatný byl horký a suchý červenec. „To nebylo k nalezení vůbec nic, ani v mokřadech,“ řekl Burel. V srpnu se situace trochu zlepšila, teď je to místo od místa, podle toho, jak kde prošly bouřky a deště.

S určováním čerstvých hub pomáhá mykologický klub v Jihlavě, houbařská poradna bude v Muzeu Vysočiny na Masarykově náměstí každé pondělí i v říjnu. Výstava Mykologie včera a dnes bude v muzeu od otevření jeho renovovaných expozic 22. září do 12. listopadu. Výstava čerstvých hub ji doplní 6. a 7. října. Na pobočce muzea v Telči budou houby vystavené 21. září.

Na zámku v Jemnici na Třebíčsku bude výstava hub o víkendu 23. a 24. září, pořádá ji Muzejní spolek Jemnice s městem.

V prostorách Muzea Vysočiny v Havlíčkově Brodě budou čerstvé houby od 25. do 27. září, součástí tradiční výstavy bude dopolední houbařská poradna. Loni tam bylo 356 druhů hub, podívat se na ně podle webu kraje přišlo přes 800 lidí.

Reklama

Doporučované