Hlavní obsah

ŘSD jedná s farmářem o podmínkách, za kterých by přestal blokovat obchvat Brodu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) jedná se soukromým zemědělcem Miroslavem Hrtúsem o podmínkách, za jakých by mohl přestat blokovat rozestavený obchvat Havlíčkova Brodu.

Článek

Soud nedávno vyhověl farmářově žalobě a pravomocné stavební povolení na obchvat zrušil. Ředitelství zjišťuje, zda lze spor zastavit. Čtyři kilometry nové silnice za 1,6 miliardy korun měly začít sloužit koncem příštího roku.

„Jednání bylo věcné, za účasti jeho právníka. Hledali jsme nějakou cestu, zdali jsme schopni se domluvit,“ řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Dodal, že farmář Hrtús slíbil, že své podmínky pošle co nejdříve, ředitelství zváží, jestli jsou pro něj splnitelné. Kdyby zemědělec odvolání stáhnul, mohla by stavba pokračovat.

Souběžně běží další procesy. Stavební úřad provede na staveništi místní šetření, na jehož základě pozastaví činnosti na obchvatu a určí rozsah konzervačních prací, aby se tam předešlo škodám „Dále ministerstvo dopravy řeší samotný rozsudek soudu tak, aby de facto znovu mohlo nabýt právní moci stavební povolení,“ řekl Mátl.

ŘSD zatím pořád počítá s dokončením obchvatu ke konci roku 2023. „Ale je samozřejmě otázka těch dvou tří měsíců, jak se situace vyvine. Myslím, že někdy v létě budeme moudřejší,“ řekl Mátl. Kdyby se do tří měsíců záležitosti podařilo vyřešit, věří, že by bylo možné obchvat do konce příštího roku zprovoznit.

Místní šetření stavebního úřadu by podle ředitelky jihlavského ŘSD Marie Tesařové mohlo být na stavbě někdy v příštím týdnu. Na jeho základě se rozhodne, které práce tam je třeba udělat, aby se zabránilo škodám. Zajištěné musí být například odvodnění staveniště, v bezpečném stavu musí být rozestavěné mosty. Pracovat se podle Tesařové bude dál na některých objektech souvisejících s obchvatem, která mají jiná stavební povolení.

Jihovýchodní obchvat Havlíčkova Brodu staví od prosince 2019 sdružení firem Strabag, M-Silnice a Porr. Nová část silnice propojí výpadovku I/34 na Žďár nad Sázavou a Pardubice se silnicí I/38 směřující na Jihlavu. Městu by měla ulevit od tranzitní dopravy.

Reklama

Doporučované