Hlavní obsah

Třebíč spustila Portál občana, slouží k elektronické komunikaci s úřadem

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Třebíčská radnice spustila Portál občana. Lidé mohou s jeho pomocí elektronicky komunikovat s městským úřadem, rezervovat si návštěvy úřadu, podávat žádosti v grantovém programu či návrhy v participativním rozpočtu.

Článek

Přes portál lze také hradit poplatky. Radnici zavedení systému stálo přes dva miliony korun, většinu z toho uhradila z dotací, z vlastního rozpočtu musela vydat 105 tisíc korun.

„Všechny záležitosti, které lze s elektronickou identitou vyřizovat, tak obsahuje Portál občana. Náš portál je samozřejmě registrován v portálu státním,“ řekl starosta města Pavel Pacal (Pro Třebíč). Lidé tak jeho prostřednictvím mohou nahlížet i do svých zdravotních karet nebo do registru vozidel.

Vstup do systému umožňuje mimo jiné bankovní identita, kterou lidé používají v internetovém bankovnictví. „Myslíme si, že si na to lidé postupem času zvyknou a budou komunikovat s úřadem elektronicky a velmi jim to usnadní život,“ řekl Pacal.

V letošním roce začal Portál občana částečně využívat i Humpolec na Pelhřimovsku. V první etapě, která funguje měsíc, byla do provozu uvedena platební brána pro neregistrované občany. Umožňuje hradit po zadání variabilního symbolu a rodného čísla místní poplatek za svoz komunálního odpadu a za psa.

Reklama

Související témata:

Doporučované