Hlavní obsah

V jihlavské zoo mají poprvé mláďata pekari Wagnerovi, vzácní příbuzní prasat

Foto: Profimedia.cz

Zoo Jihlava.

Reklama

V jihlavské zoologické zahradě mají poprvé mláďata pekari Wagnerovi, dvě selata se narodila 2. června. Tito vzácní příbuzní prasat žijí v horké a suché oblasti Gran Chaco ve středu Jižní Ameriky.

Článek

Zvířata porostlá silnými tuhými štětinami se tam pohybují v houštinách kaktusů a sukulentů. Jihlavská zoo tento druh získala v roce 2014, jako první česká zoologická zahrada. ČTK to dnes řekl mluvčí zoo Martin Maláč.

Selata se narodila 2. června, dnes byla s rodiči vypuštěná do venkovního výběru. Nejdřív museli pracovníci výběh trochu upravit, aby se malá selata nemohla protáhnout mezerami v oplocení. „Pohlaví mláďat zatím nevíme, hlavně rodičům se snažíme dopřát maximální možný klid. Přeci jen je to poprvé, co se u nás tito vzácní příbuzní prasat rozmnožili,“ uvedl ředitel jihlavské zoo Jan Vašák.

Pekari Wagnerův je největší a nejvzácnější ze tří druhů pekariů. Žije v menších rodinných stádech a je převážně býložravý. Objev živých pekari Wagnerových v roce 1972 způsobil podle mluvčího malou zoologickou senzaci. „Druh byl totiž známý již předtím, ale pouze z paleontologických nálezů jeho koster a vědci ho tak považovali za dávno vymřelý druh,“ uvedl.

Do Jihlavy se dostal samec a samice těchto pekariů v roce 2014 z Tierparku Berlín, mláďata tento pár neměl. „Byl to pár, který se nemnožil ani v Berlíně,“ řekl Maláč. Mláďata se v Jihlavě narodila až dalšímu páru, který si zoo dovezla z Berlína v roce 2017. Samici je devět let, samec je o rok mladší. Zahrada pro tento druh na přelomu předloňského a loňského roku udělala novou ubikaci.

Zoo v údolí říčky Jihlávky se specializuje na chov kočkovitých šelem, opic a plazů. Je dlouhodobě nejvyhledávanějším turistickým cílem na Vysočině. V roce 2019 jejími branami prošlo 346.600 lidí. Za prvních letošních pět měsíců se tam přišlo podívat 107.000 lidí, podobný počet jako v roce 2019, tedy před uzavírkami vyvolanými epidemií. Zoo je příspěvkovou organizací města.

Reklama

Související témata:

Doporučované