Hlavní obsah

V neděli začne v Novém Městě na Moravě desátý ročník Slunohraní

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Novém Městě na Moravě začne v neděli desátý ročník hudebních dílen Slunohraní, spojených s koncerty. Akce se zúčastní na tři desítky neprofesionálních hráčů na smyčcové nástroje a učit je budou členové Janáčkova kvarteta.

Článek

Slunohraní se bude konat do 8. července v Horácké galerii. Jubilejní ročník původně vycházel na loňský rok, který se ale pořadatelé rozhodli nepočítat, protože kvůli pandemii covidu-19 se akce uskutečnila jen v omezené podobě. „Loňský ročník jsem nazvali jen intermezzo, byl to takový devětapůltý ročník. Devátý ročník byl v roce 2019, pak už byl covid. Loni jsme se v květnu rozhodli, že se do toho půjde, ale byla to taková rychlá akce na dva dny,“ řekla Hana Konderlová z pořádajícího spolku Komorní hudba dnes.

Na nádvoří Horácké galerie se uskuteční několik koncertů pro veřejnost. První odehraje 5. července Epoque Quartet, který měl podle Konderlové na Slunohraní vystoupit v roce 2020, kdy akce kvůli pandemii vůbec nebyla.

V programu koncertů návštěvníci najdou také vystoupení flétnistky Michaely Koudelkové a cembalisty Gabriela Smallwooda nebo slovenského Moyzesova kvartera. Koudelková na Slunohraní několikrát účinkovala, podle Konderlové vždy s velkým úspěchem. Letos vystoupí s rodákem z Jižní Karolíny Gabrielem Smallwoodem, který studuje cembalo a varhany v Hamburku.

Hlavními lektory na letošním Slunohraní budou členové Janáčkova kvarteta, které vede Richard Kružík. Se stejným tělesem odehrají koncert i účastníci kurzů.

Od roku 2010 novoměstský hudební workshop zprostředkoval amatérským hudebníkům setkání s primášem Lubomírem Graffe, houslistou Pepou Malinou, jehož hodiny byly zaměřené na bluegrass, nebo s Ivou Bittovou, která vedla improvizační workshop. Slunohraní zorganizovalo i na 30 koncertů. Vystoupila na nich také jazzová zpěvačka Melanie Scholtz, bluegrassová kapela Monogram nebo klarinetistka Anna Paulová.

Reklama

Doporučované