Hlavní obsah

V Telči se ve čtvrtek otevře výstava ke 100. výročí narození Míly Doležalové

Foto: telc.eu

Telč. Ilustrační foto.

Reklama

V Hasičském domě v Telči bude 16. června otevřena výstava děl akademické malířky Míly Doležalové. Vznikla výběrem jejích děl, které do své desetileté správy získalo Univerzitní centrum Telč (UCT) Masarykovy univerzity.

Článek

Příští rok na výstavu naváže otevření stálé expozice v UCT. Výstava je připomínkou 100. výročí narození malířky, která se ve svých dílech vedle náboženských témat věnovala především životu Romů. Zemřela v Telči v roce 1993.

Výstava v Hasičském domě potrvá do konce roku. Přibližuje monumentální malby Doležalové, jejichž barevnost nadchla i v zámoří, a v několika plátnech nabízí také vhled do tvorby jejího manžela Jiřího Mareše (1932-1984).

Doležalová své obrazy odkázala dominikánům. „Po sérii jejích nezdarů, umístit dílo někam do Telče, někam do stálé expozice, se rozhodla odkázat ho dominikánům s tím, že stálou expozici zajistí v Telči nebo v Jihlavě, kde nakonec nějakou dobu byla v Hotelu Gustav Mahler,“ řekl ředitel centra Jaroslav Makovec. Později už bylo dílo vystavováno jen příležitostně.

Když se UCT dohodlo se zástupci České dominikánské provincie, že bude sbírku spravovat, uspořádalo už loni menší výstavu připomínající Doležalovou i Mareše. Letošní výstava je rozsáhlejší. Malířčině výročí se v těchto dnech věnuje také výstava instalovaná v Senátu, která je k vidění od 7. do 20. června.

Kromě výstav vznikla k výročí narození Doležalové i nová publikace, která se Doležalové a její zatím ne zcela doceněné práci věnuje. „Kniha přináší nový, objevný pohled na tvorbu malířky Míly Doleželové, která žila a tvořila hlavně na Vysočině, pod horou Javořicí, v Jihlávce, Klatovci a Telči. Milovníkům umění zanechala nesmírně obsažné a monumentální dílo sestávající z fresek a nesčetného množství olejomaleb, kreseb a grafik. Ohlas jejího díla přesáhl hranice Evropy, zvláštní oblibu si získala ve Spojených státech a Mexiku, kde byly vystaveny a našly své adresáty desítky jejích obrazů,“ řekla ředitelka univerzitního nakladatelství Alena Mizerová. Na publikaci se podílela řada autorů včetně Markéty Bártové nebo ředitelky Muzea romské kultury Jany Horváthové.

UCT bude se souborem malířčiných děl dál pracovat ve společném projektu s Muzeem Romské kultury, ke kterému se připojila i romská organizace z Norska. Společně získaly z takzvaných norských fondů šest milionů korun. Použijí je na zřízení stálé expozici a na aktivity, které se budou věnovat romské tematice obrazů a popularizaci romské kultury.

Reklama

Související témata:

Doporučované