Hlavní obsah

V Třebíči končí dvouletá oprava Karlova náměstí za více než 115 milionů korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Opravené Karlovo náměstí v Třebíči, které patří k největším v zemi, převezme město ve čtvrtek. Za obnovu zaplatilo přes 115 milionů korun bez daně z přidané hodnoty, tedy asi o 12 milionů víc, než předpokládalo.

Článek

Přispělo také 21 miliony korun svazku Vodovody a kanalizace na opravy pod povrchem náměstí. Veřejnosti začne Karlovo náměstí po dvou letech prací sloužit od 20. září, kdy se na něj vrátí také městská hromadná doprava. Novinářům to dnes řekl starosta města Pavel Pacal (Pro Třebíč).

S postupem prací i cenou, která i po navýšení způsobeném některými pracemi navíc nebo růstem cen materiálu zůstala pod cenou vzešlou z projektu, je Pacal spokojený. Oprava náměstí se podle něho odsouvala 25 let. „Jsme rádi, že jsme do toho šli, že je to za námi. Náměstí máme krásné, vydrží, pevně věřím, další desítky let,“ řekl Pacal.

Při příležitosti obnovy náměstí připravila třebíčská radnice městské slavnosti, které se uskuteční od 16. do 18. září. V jejich programu bude několik koncertů, vystoupení pro děti, výstava historických aut nebo promítání nového dokumentu o historii Třebíče. Dokument dostanou k dispozici i třebíčské školy a bude k vidění i v nové expozici věnované historii města, jejímž základem se staly archeologické nálezy odkryté během opravy náměstí. Ve dnech městských slavností bude v Třebíči jezdit městská hromadná doprava zdarma, zastavovat ale zatím bude dál na provizorních stanovištích. Na náměstí se zastávky vrátí 20. září stejně jako městské tržiště. K pronájmu je na něm 20 prodejních stolů, některé jsou zatím volné. V době opravy Karlova náměstí měli prodejci k dispozici improvizované tržiště na Komenského náměstí.

Návrh proměny asi dvouhektarového náměstí zpracoval brněnský Atelier R.A.W. Nové je dláždění, parkovací plochy, zastávky autobusové dopravy, zeleň, mobiliář i dvě kašny. Jedna z nich je postavená podle návrhu pražského ateliéru H3T architekti s. r. o., který zvítězil v architektonické soutěži.

Reklama

Související témata:

Doporučované