Hlavní obsah

Vysočina zvažuje osazení fotovoltaických panelů v areálech dvou nemocnic

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Kraj Vysočina má vypracované studie na osazení fotovoltaických panelů v areálech nemocnic v Novém Městě na Moravě a v Třebíči.

Článek

Kvůli zdražování plynu a elektřiny vyzvala rada kraje k hledání energetických úspor na krajském úřadě i v krajských příspěvkových organizacích například při topení, větrání nebo ohřívání vody. Novinářům to řekl hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO).

Osazování fotovoltaických panelů kraj zvažuje u organizací s největší spotřebou energií. Nemocnice v Třebíči a v Novém Městě na Moravě by tak podle předběžných propočtů mohly ušetřit až 30 procent nakupované elektrické energie. Termín pro uskutečnění těchto projektů ale zatím není stanovený, podle hejtmana by teď měla pokračovat projektová příprava.

Co se týče úspory energií, je podle hejtmana řada doporučení, která se na první pohled mohou zdát úsměvná. „Ve finále zjistíte, že lze v tak velkém subjektu, jako je krajský úřad a jeho příspěvkové organizace, kterých je téměř stovka, ušetřit peníze. A to, že budeme muset všichni šetřit peníze, to je zkrátka nabíledni,“ řekl.

Ředitel krajského úřadu Zdeněk Kadlec uvedl, že se kvůli šetření energiemi chystá vydat nařízení, jehož dodržování se bude kontrolovat. Týkat se bude například teploty v kancelářích a na chodbách při zimním vytápění. Krajským organizacím poskytne úřad metodiku, jak by mohly snižovat spotřebu energií. „Může to být individuální, ale myslím si, že pět procent je přiměřená úspora,“ řekl. Kraj vedle nemocnic spravuje například také domovy důchodců, střední školy, muzea a galerie.

Krajská rada se dnes zabývala energetickým managementem. Podle projednávaného materiálu kraj loni za elektřinu a plyn v součtu zaplatil zhruba 165 milionů korun. Při stejné roční spotřebě očekává za letošek nárůst platby na 463 milionů korun, která by se v příštím roce mohla ještě zdvojnásobit.

Reklama

Doporučované