Hlavní obsah

Žďár nad Sázavou dá solární panely na zelenou střechu, rostliny by měly panely chladit

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Žďár nad Sázavou vytvoří solární elektrárnu na zelené střeše garáží u polikliniky. Panely by tam měly dodávat víc elektřiny než na klasickém zastřešení budov, protože voda odpařovaná rostlinami je v horkém létě bude ochlazovat.

Článek

Projekt na vytvoření takzvané biosolární střechy vznikl ve spolupráci s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov (UCEEB) ČVUT v Praze. „Je to v podstatě jeden z pilotních projektů v České republice, má trošku experimentální charakter,“ řekl starosta Martin Mrkos (Žďár-živé město). Panely poskytne univerzitní centrum. Město se postará o vytvoření zelené střechy porostlé rozchodníky, což bude stát okolo 250 tisíc korun. Od sponzora na to dostalo příspěvek 100 tisíc korun. Práce už začaly.

Když je horké léto, panely se přehřívají a vyrábějí méně elektřiny, než třeba v dubnu, kdy slunce není tak ostré. Na jejich ochlazování se rostliny hodí, řekl energetický specialista města Michal Bačovský. Panely, které budou osazené šikmo nad střechou, budou zase zčásti chránit rostliny rostoucí pod nimi.

Univerzitní centrum bude mít ve Žďáru nad Sázavou svou první výzkumnou biosolární střechu. V Česku nejsou rozšířené, kdežto třeba v Berlíně už slouží mnoho let, uvedla Barbora Rybová, výzkumná pracovnice UCEEB. „K nám se tento trend postupně dostává a začíná o to být zájem,“ řekla.

Ve Žďáru nad Sázavou bude biosolární střecha s rozlohou okolo 90 metrů čtverečních, se čtyřmi panely. Bude to malý energetický zdroj. Elektřina připadne městu. V pěkném slunečném dnu by její denní produkce měla například pokrýt spotřebu elektromobilu, který používá tamní laboratoř pro převoz krve, na cestu do padesát kilometrů vzdálené Třebíče a zpátky nebo spotřebu rodinného domu asi na den a půl.

Zelené střechy mají zatím ve Ždáru nad Sázavou dvě městské budovy. Větší fotovoltaickou elektrárnu s výkonem 92 kWp má město na střeše polikliniky. „Jinak teď máme rozpracovaných asi deset budov, kde bychom i s ohledem na tu energetickou krizi chtěli mít do budoucna fotovoltaické panely,“ řekl Mrkos. Jestli tyto záměry bude možné uskutečnit, se podle něj ukáže po podrobnějším posouzení budov.

Reklama

Doporučované