Hlavní obsah

Koncert Valaši pro Ukrajinu ve Valašských Kloboukách vynesl na místě přes 82 tisíc

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Valašské Klobouky se zapojily do pomoci Ukrajině. Benefiční koncert Valaši pro Ukrajinu přímo na místě vynesl přes 82 tisíc korun. Šlo o výtěžek z dobrovolného vstupného a zisk z barů, další peníze lidé poslali přes QR kódy.

Článek

Koncert pořádal spolek Lačnovjané pro lepší Lačnov se záštitou města a ve spolupráci s Kulturním a vzdělávacím střediskem Valašské Klobouky. Pomoc Ukrajině a uprchlíkům organizuje také radnice.

„Současná pohnutá doba nenechává nikoho z nás chladným. V uplynulých dvou týdnech se mezi valašskoklobouckými občany, podnikateli i organizacemi vzedmula velká vlna solidarity, materiální i finanční pomoci a rovněž nabídek ubytování, stravování a dalších služeb pro ukrajinské občany. Město Valašské Klobouky má tyto možnosti zmapované a podle pokynů Zlínského kraje koordinuje další kroky v přijímání lidí, kteří utíkají před válkou,“ uvedla mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.

„Nesmírně si vážíme všech nabídek pomoci. Máme konkretizované možnosti ubytování v různých zařízeních v našem městě a také jsme připravili krizové byty pro případ potřeby okamžité pomoci. V posledních dnech už jich využilo několik osob, které si po cestě potřebovaly odpočinout a nabrat sil,“ uvedla starostka Eliška Olšáková (nez.). Město pro tento účel vyčlenilo v domě s pečovatelskou službou dva byty. Radnice také eviduje nabídky ubytování pro 70 lidí ve městě i okolí. Ve městě žije asi 5000 obyvatel.

Město od podnikatelů dostává i nabídky na zajištění stravování pro uprchlíky, ale také na právní, překladatelské, dopravní a jiné služby. „Ve spolupráci se školou se pak řeší postup k přijetí dětí ke vzdělávání. Velkým projevem solidarity byla v uplynulých dnech materiální sbírka, do které lidé přispívali potřebným zdravotnickým vybavením, pracovním nářadím a dalšími věcmi,“ uvedla Zvonková. Do školy ve Valašských Kloboukách zatím chodí dvě ukrajinské děti.

Reklama

Doporučované