Hlavní obsah

Městem pro byznys je ve Zlínském kraji Zlín, zvítězil ve srovnávacím výzkumu

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Městem pro byznys se ve Zlínském kraji stalo krajské město Zlín. Zvítězilo v regionálním kole letošního ročníku srovnávacího výzkumu, který hodnotí podnikatelské prostředí.

Článek

Podle pořadatelů je ve Zlíně vysoký počet ekonomických subjektů v přepočtu na obyvatele a také vysoký počet právnických osob, tedy firem, i živnostníků. Ve všech těchto kategoriích je město v TOP 5 dokonce celorepublikově.

Analytická agentura Datank hodnotí ve výzkumu všechny obce s rozšířenou působností v Česku i pražské městské části. Na druhém místě ve Zlínském kraji skončil Holešov na Kroměřížsku, třetí bylo Uherské Hradiště, které zvítězilo v krajském kole loni i předloni.

Ve Zlíně ocenili analytici dostupnost městského úřadu pro podnikatele. „Alespoň o tom svědčí v rámci regionu nadprůměrný počet úředních hodin, během nichž si podnikatelé, ale nejen oni, mohou vyřídit vše potřebné. Pokud jde o ekonomické ukazatele, je třeba vyzdvihnout dostatečné množství peněz vynakládaných na sport, kulturu a také na veřejnou dopravu. V rámci kraje zaznamenává zlínský magistrát rovněž nadprůměrný podíl čerpaných dotací v poměru k celkovým příjmům města,“ uvedli hodnotitelé. Podle nich také myslí Zlín na udržitelnost. Je v něm nejvyšší počet dobíjecích stanic pro elektromobily v kraji.

„Velmi nás to těší, bereme to jako závazek. Zlín byl vždy podnikatelským městem, chceme na to navazovat. Aktuálně máme rozpracováno mnoho zajímavých projektů. V brzké době budeme otevírat nové tržiště Pod Kaštany, připravujeme velkorysou rekonstrukci náměstí Míru. Velkým rozvojovým projektem je rekonstrukce Velkého kina, které nezůstane pouhým kinem jako při jeho otevření v roce 1932, ale mělo by být multifunkčním prostorem,“ uvedl náměstek zlínského primátora Pavel Brada (ANO). „Dalším projektem, který by měl ukázat, že Zlín je v širokém okolí nejvýznamnějším podnikatelským městem, je příprava nové čtvrti Březnická, kde by mělo vzniknout deset objektů, včetně vysokoškolských kolejí, kancelářských prostor, bytů a zajímavého veřejného prostoru,“ doplnil.

Holešov zaujal pořadatele výzkumu nejvyšší změnou počtu ekonomických subjektů v přepočtu na obyvatele v kraji. „Výrazně zde stoupá také celkový počet obyvatel. Počet dokončených bytů v přepočtu na 1000 obyvatel je v regionu nejvyšší. Počet uchazečů o zaměstnání je tu v porovnání s dalšími městy relativně vysoký, průměrné měsíční mzdy naopak nízké, což může přilákat nové podnikatele a investory. Daň z nemovitosti se drží na nízké úrovni,“ uvedli hodnotitelé.

Holešovská radnice se podle nich také může pochlubit vysokým podílem kapitálových výdajů v poměru k celkovým výdajům. Měla také nejlepší výsledek v testu elektronické komunikace, tedy v rychlosti a kvalitě odpovědí na fiktivní podnikatelské dotazy.

Uherské Hradiště má podle výzkumu dobré webové stránky, které jsou pro podnikatele přehledné. Radnice má rovněž nejvyšší počet úředních hodin. Hodnotitelé ocenili také třeba investice města do bydlení a kultury.

Reklama

Doporučované