Hlavní obsah

Tomáš Ille složil městu Zlínu k 700. výročí symfonii, zazní 25. června

Ilustrační foto.

Reklama

Jedním z vrcholů letošních oslav 700. výročí první písemné zmínky o Zlíně bude premiéra skladby Tomáše Illeho Dějiny velkého Zlína ve zvucích a hudbě. Ille je zlínský rodák.

Článek

Symfonii dlouhou asi 50 minut uslyší lidé poprvé v sobotu 25. června pod širým nebem na zlínském náměstí Práce. Uvede ji zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů pod vedením dirigenta Leoše Svárovského. „Snažil jsem se vyjádřit a vylíčit nejvýznamnější historické události města Zlína a nejvýznamnější osobnosti města,“ řekl Ille.

„Je to velká jednovětá symfonie skládající se z několika částí,“ uvedl Ille. Zachyceny jsou v nich řeka Dřevnice či postavy Františka Bartoše, Leoše Janáčka nebo Tomáše Bati. Jde o symfonický melodram, kromě orchestru v něm budou účinkovat také herci zlínského divadla Marta Bačíková a Rostislav Marek. „V závěru vběhnou na pódium děti a budou sdělovat takovou vizi, jak by si představovaly svůj Zlín,“ uvedl Ille. Půjde o dvě desítky dětí ze zlínské základní umělecké školy.

Dílo vzniklo na objednávku města, téma však v sobě Ille podle svých slov nosil léta. „Splnil jsem si jeden ze svých snů. Měl jsem možnost hudebně vyjádřit něco, co jsem zde prožíval,“ uvedl Ille, který se ve Zlíně narodil a žil zde 30 let. „Mám tady spoustu kamarádů a vzpomínek, to vše jsem se snažil do díla dostat,“ uvedl.

Hudební skladatel a aranžér se narodil v roce 1971, studoval konzervatoř v Kroměříži a pražskou HAMU. Skládá hudbu určenou pro koncertní pódia, hudbu filmovou, jevištní i didaktickou, věnuje se také aranžím. Jeho kompozice a úpravy jsou součástí repertoáru českých i zahraničních orchestrů a interpretů jako je Česká filharmonie, Berlínská filharmonie, Vídeňští symfonikové, Newyorská filharmonie nebo Pittsburský symfonický orchestr.

Reklama

Související témata:

Doporučované