Hlavní obsah

Motokrosový areál v Bojkovicích by mohly nahradit parcely pro výstavbu domů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Motokrosový areál v Bojkovicích na Uherskohradišťsku možná nahradí parcely pro výstavbu rodinných a bytových domů. V místě by podle plánů radnice mohlo najít bydlení přes 500 lidí.

Článek

Město nyní usiluje o změnu územního plánu, která by zasíťování a následné zastavění plochy o rozloze devět hektarů umožnila, řekl ČTK starosta Petr Viceník (ODS).

Poptávka po bytech i stavebních pozemcích v Bojkovicích, kde žije zhruba 4400 lidí, je podle něj i díky přítomnosti několika velkých firem značná. „Město hledalo další alternativu, kde se dál rozvíjet. Jediná lokalita, která je pozemkově ve vlastnictví města, je areál bývalého motokrosu, který sice je ještě využíván, ale můžu říct jednotkami, maximálně deseti příznivci tohoto sportu,“ uvedl starosta.

Nyní podle něj pokračuje připomínkové řízení ke změně územního plánu a proces SEA, který posuzuje vliv koncepcí staveb na životní prostředí. „Je tam předběžně navrženo pět bytových domů a 70 až 80 parcel pro rodinné domy, což je kapacita, která by už měla problém s bydlením tady na Bojkovicku vyřešit na mnoho a mnoho let,“ řekl Viceník.

V ideálním případě by podle něj mohla být změna územního plánu schválena a vydána ve třetím čtvrtletí letošního roku. Následně je radnice připravena zadat vypracování zastavovací studie a projektové dokumentace týkající se zasíťování lokality, poté plánuje vybrat v soutěži dodavatele. „Pak by město spustilo rozprodej pozemků,“ řekl starosta.

Na kolik přijdou zasíťování lokality, vybudování přístupové komunikace a terénní úpravy, nyní zástupci radnice nevědí. Podle Viceníka lze však očekávat náklady v desítkách milionů korun. Minimálně značná část z nich by se ale Bojkovicím měla později vrátit prodejem parcel.

Rozhodnuto zatím podle starosty není ani o tom, kdo by stavěl plánované bytové domy. Jestli by to byl ve všech případech developer, nebo by do vybudování některých domů investovala radnice a následně byty v nich prodala sama. V případě bezproblémové přípravy území a získání potřebných povolení je podle starosty zahájení stavby prvních domů v lokalitě reálné v druhé polovině roku 2024.

Reklama

Doporučované