Hlavní obsah

Obyvatelé Kroměříže nebudou příští rok platit za odpad za děti do šesti let

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Obyvatelé Kroměříže nebudou v příštím roce platit za odpad za děti do šesti let věku. Vyplývá to z obecně závazné vyhlášky města, kterou dnes schválilo zastupitelstvo. Pro bylo 23 z 26 přítomných zastupitelů.

Článek

Město kvůli osvobození nejmenších dětí od poplatku přijde odhadem zhruba o 600 000 korun ročně.

Podle starosty Tomáše Opatrného (ANO) se radnice snaží v současné náročné ekonomické situaci obyvatelům města pomoci. „Chceme i v rámci rodinné politiky, kterou se snažíme na radnici prosazovat, ulevit rodinám alespoň částečně od poplatkové povinnosti,“ řekl starosta. Výpadek příjmů se podle něj město bude snažit kompenzovat, zmínil například zavedení poplatku z pobytu.

Základní sazba poplatku za svoz odpadu zůstane ve městě i v příštím roce 492 korun. Kroměříž má v rozpočtu na odpadové hospodářství vyčleněnou částku téměř 52,9 milionu korun. Náklady na sběr a svoz komunálního odpadu ve městě a místních částech z toho tvoří více než 22 milionů korun.

Místní poplatek za obecní systém odpadového hospodářství platí lidé přihlášení ve městě k trvalému pobytu, nebo v případě cizinců lidé, kteří v Kroměříži pobyt podle zákona ohlásili. Poplatek jsou povinni hradit i vlastníci nemovitostí, tedy bytů, domů nebo staveb určených pro rodinnou rekreaci.

Vyhláška počítá s osvobozením od poplatku například pro lidi, kteří jsou sice ve městě k trvalému pobytu přihlášeni, ale během roku se nepřetržitě déle než tři měsíce zdržují v zahraničí, nebo pro obyvatele domova pro lidi se zdravotním postižením nebo domova pro seniory. Poplatek snížený o 120 korun platí lidé starší 70 let, děti od sedmi do 18 let a studenti starší 18 let, kteří se soustavně připravují na budoucí povolání, maximálně však do 26 let.

Reklama

Doporučované