Hlavní obsah

Potravinami Zlínského kraje jsou letos zrající sýr i škvarkové tyčinky

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Bio zrající sýr Bokovník od Šárky Šustekové nebo škvarkové tyčinky Petry Malé patří k osmi výrobkům ve Zlínském kraj, které mohou používat značku Regionální potravina. Komise vybírala ze 197 přihlášených výrobků od 38 producentů.

Článek

Do soutěže se lze přihlásit v osmi kategoriích, přičemž v kategorii cukrářských výrobků a cukrovinek hodnotitelská komise vítěze nevybrala. „O to víc mě ale těší fakt, že z celkem osmi oceněných výrobků jich pět pochází z dílen výrobců, již byli na ocenění Regionální potravina navrženi vůbec poprvé. Třešinkou na dortu je pak skutečnost, že se do letošního ročníku přihlásily bezmála dvě stovky výrobců, což meziročně představuje pětadvacetiprocentní nárůst,“ uvedl regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti FESTING.

V kategorii tepelně opracovaných masných výrobků uspěl Baby beef párek z Farmy Rudimov, v kategorii trvanlivých tepelně neopracovaných masných výrobků, konzerv a polokonzerv to byly Zvěřinové grilovací klobásky společnosti VENISON CZ. V kategorii ostatních mléčných výrobků získá ocenění dezert Boženka od Jiřího Červenky a v kategorii alkoholických a nealkoholických nápojů Hruškovica ze Skanzenu Modrá. Mezi ovocem a zeleninou v čerstvé nebo upravené formě upřednostnili hodnotitelé Bio švestková povidla od Davida Ryšavého a v kategorii ostatní Kozí zmrzlinu kefírovou od Martina Vlčka. Sýr Bokovník uspěl v kategorii sýrů včetně tvarohu a škvarkové tyčinky v kategorii pekařských výrobků včetně těstovin.

Slavnostní předání ocenění se uskuteční 1. října na Dni Zlínského kraje.

Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 415 produktů od 318 výrobců. Soutěž má za cíl podpořit malé a střední regionální výrobce a zemědělce. Značku mohou získat pouze firmy, které mají nanejvýš 250 zaměstnanců. Produkty mají mít tradiční českou recepturu a minimálně sedmdesátiprocentní podíl místních surovin. Může jít například o krajové speciality. Podrobnosti jsou dostupné na webu.

Reklama

Doporučované