Hlavní obsah

Zlínská zoologická zahrada oslavila první narozeniny slůněte. Je hravé a zvídavé

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zlínská zoologická zahrada dnes odpoledne oslavila první narozeniny slůněte, které přišlo na svět 6. června 2021.

Článek

První mládě slona afrického v Česku vážilo po narození asi 80 kilogramů, nyní je to zhruba dvojnásobek, řekla ČTK mluvčí zahrady Romana Mikešová. Sameček Ziqarri dostal k narozeninám velký dort z ovoce, zeleniny a větviček stromů.

„Skvěle o něho pečuje nejenom jeho matka Kali, ale také jeho teta, jestli to tak můžu říct, Zola. Ty největší lumpárny dělá s nejmladší slonicí Ulu. Máme z něho obrovskou radost. Je vitální, hravý, zvídavý, všechno ho baví. Neustále prozkoumává nejenom výběh, který je u stávajícího pavilonu, ale hlavně ten nový velký v rámci Karibuni,“ uvedla Mikešová.

Kmotrem slůněte se stal vítěz soutěže MasterChef Česko 2020 Roman Staša, který to považuje za velkou čest. „Já se musím přiznat, že když jsem se to dozvěděl, byl jsem opravdu lehce dojat. Nikdy v životě jsem nic a nikoho nekřtil,“ řekl ČTK Staša. Samečka Ziqarriho si poprvé prohlédl zhruba před třemi měsíci. „Pozoroval jsem, jak se ve stádu chová, co dělá a jak stádo vnímá jeho. Je to hrozně zajímavé. Ještě zakopával, bylo legrační se na to dívat. Přišlo mi, že ve stádu má již svoje místo, což mi přijde hrozně důležité,“ dodal.

Sloni afričtí patří ke kriticky ohroženým druhům. Jejich chov je v Česku i Evropě vzácný, zahrady většinou chovají ovladatelnější slony indické. V České republice chová slony africké vedle zlínské zahrady jen zoo ve Dvoře Králové nad Labem. Zlínská zoo chová tři slonice od roku 2003, zpočátku se jejich rozmnožování neplánovalo, ošetřovatelé později začali připravovat samice na inseminaci.

V budoucnu by k samicím ve Zlíně měli přibýt samci. Zahrada již vybudovala jeden ze dvou plánovaných výběhů pro slony, loni začala stavba chovného zařízení pro slony v rámci projektu Karibuni. „Věříme, že na podzim nás bude čekat velké stěhování do nového chovného zařízení,“ uvedla Mikešová. Vnitřní ustájení pro slony by mělo patřit mezi tři největší zařízení svého druhu mezi světovými zoo. Nový prostor pro slony se bude rozkládat na ploše 3,5 hektaru. Výše investice se podle mluvčí pohybuje okolo 100 milionů korun.

Reklama

Doporučované