Hlavní obsah
Online

Arenberger: Místo PSA budou balíčky

Foto: Yan Renelt, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět:

- Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) dnes po jednání vlády řekl, že 26. dubna by mohlo dojít k otevření některých dalších služeb. „Za ministerstvo bychom navrhovali v první fázi služby, které jsou nenahraditelné – to, co se nedá koupit přes internet, a co lidé vyžadují a není možné nahradit. Tedy například kadeřníci a pedikúra a podobně,“ řekl.

- Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) se dnes po jednání vlády vyjádřil k chaotickým informacím, které se týkají sportování venku. Finální verze zní podle něj na doporučení epidemiologů takto: „Trénování ve skupinách se dvěma hráči. Definovali jsme to tak, že skupinu mohou tvořit dva, ale takových skupin může být na hřišti až 6, ale s rozmezím alespoň 10 metrů mezi skupinami.“

- Dnešním dnem vstupuje stát do další fáze testování. Po firmách se k pravidelnému antigennímu testování musí připojit i školy. A platit budou striktní karanténní pravidla. Jiná ale v případě prvního pondělního a druhého čtvrtečního testu. Více ZDE.

- Skončil nouzový stav, končí tak i omezení pro cestování mezi okresy nebo noční vycházení. Jaká omezení nyní platí, čtěte ZDE.

  • Hlavní hygienička Svrčinová je po kolapsu opět v práci

    Hlavní hygienička Pavla Svrčinová, která minulý týden zkolabovala při jednání vlády, je zpět v práci. Webu iRozhlas.cz to dnes sdělil ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Podle dřívějších informací serveru Seznam Zprávy byla Svrčinová z úterního jednání kabinetu převezena sanitkou do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na pozorování.

    „Sedí tu vedle mě v kanceláři a účastníme se online zasedání vlády,“ řekl Arenberger webu iRozhlas.cz. Bližší informace ministr ani Svrčinová nesdělili.

  • Osm ministerstev žádá přednostní očkování klíčových úředníků

    Osm ze 14 českých ministerstev využilo podle webu Deník N nabídku Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) a zaslalo seznam klíčových zaměstnanců, kteří by měli dostat přednostní očkování proti covidu-19. Nepostradatelní pracovníci resortů by měli vakcínu dostat v dubnu a květnu, řekl serveru předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS). Vybraní pracovníci ministerstev se při přednostním očkování zařadí mezi seniory starší 65 let, nezdravotnický personál nemocnic nebo učitele.

    S výzvou k nahlášení nepostradatelných úředníků oslovil ÚKŠ v březnu všechna ministerstva. „V současné době byl zahájen proces přípravy očkování kritických zaměstnanců subjektů nezbytných pro zajištění fungování České republiky, přičemž mezi tyto subjekty jsou také zařazena ministerstva a jiné ústřední správní úřady a jejich kritičtí zaměstnanci,“ napsal štáb všem resortům, uvádí Deník N.

  • Zástupci škol: Odsouvání návratu žáků SŠ ukazuje, že školství není priorita

    Odsunutí návratu žáků k praktické výuce podle předsedy Unie školských asociací CZESHA Jiřího Zajíčka ukazuje, že školy pro vládu nejsou jednoznačnou prioritou. Kabinet se podle něj zachoval nezodpovědně, když ode dneška otevřel některé obchody. Zejména v učebních oborech podle Zajíčka už nyní chybí žákům tolik praxe, že se to bude jen stěží dohánět.

    Školy jsou přitom na návrat žáků připraveny. Ode dneška začaly i s testováním přítomných zaměstnanců. Zajíček to řekl na dotaz ČTK. Kriticky zhodnotila rozhodování vlády i šéfka Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová.

  • Arenberger: Nechci dávat data. Místo PSA budou balíčky

    Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger nastínil na tiskové konferenci po jednání vlády, jak by se dál Česko mohlo „vracet k normálu“. Termín rozvolňování ministr podle svých slov nechce používat.

    Systém PES podle něj lidi zklamal a nechce používat jeho obdobu. „Budeme pracovat se systémem balíčků,“ řekl ministr. V nich budou aktivity, které jsou v povolování další na řadě. „Podle toho se bude možné připravit,“ dodal.

    Podle představ Ministerstva průmyslu by v dalším „balíčku“ mohly být například služby, které se slovy ministra Karla Havlíčka nedají „koupit na internetu“. Konkrétně zmínil kadeřnictví, manikúru či pedikúru.

  • Česká vakcína? Byli jsme vakcinační velmoc, proč na to nenavázat, míní Arenberger

    Vznikne česká vakcína? „V současné době prověřujeme další stupeň, který by mohl vést k tomu, že bychom v Česku měli vlastní vakcínu. Úkol, který Ministerstvu zdravotnictví dala vláda, je, aby do konce června prozkoumalo situaci,“ řekl Arenberger. „Možná se to zdá dlouho, ale musíme vycházet z toho, že neřešíme jen letošní rok, ale uvědomujeme si, že covid infekce bude z hlediska vakcinace něco podobného jako vakcinace proti chřipce. Musíme myslet na roky 2022, 2023, kdy se bude přeočkovávat. Sestavujeme na ministerstvu expertní skupinu s ohledem na vakcinaci a budeme se na to připravovat. Česká republika byla vakcinační velmocí, některé vakcíny byly dokonce prioritně dělané u nás, proč na tuto tradici nenavázat, když budou podmínky.“

  • Za dva týdny by mohly otevřít služby, které nemohou fungovat přes internet

    Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) dnes po jednání vlády řekl, že 26. dubna by mohlo dojít k otevření některých dalších služeb. „Za ministerstvo bychom navrhovali v první fázi služby, které jsou nenahraditelné – to, co se nedá koupit přes internet, a co lidé vyžadují a není možné nahradit. Tedy například kadeřníci a pedikúra a podobně. V tuto chvíli diskutujeme o tom, co by bylo parametrem, za kterého by mohli za 14 dní otevřít. Ať už by to byla incidence, týdenní, čtrnáctidenní nebo počet lidí v nemocnicích, to diskutujeme,“ řekl Havlíček.

  • Maximálně dva lidé. Vláda bude muset zdůvodňovat, proč je takové omezení potřeba

    Vláda podle ministra zdravotnictví Arenbergera dnes potvrdila sobotní mimořádné opatření, které zakazuje setkávání více než dvou lidí. Důvodem jsou podle něj obavy epidemiologů, aby větší rozvolnění nezvrátilo křehký pozitivní trend vývoje epidemie. Vláda musí každé opatření vydané podle nového pandemického zákona potvrdit do 48 hodin od jeho vyhlášení ministerstvem. Mimořádné opatření se podle Arenbergera snažil úřad dostatečně odůvodnit. Již dříve některá opatření ministerstva kvůli nedostatečnému zdůvodnění soud zrušil. Často se podle něj opakovala stejná argumentace u různých opatření. „Snažili jsme se této chyby vyvarovat a respektovat všechny připomínky, které měly soudy k předchozím rozhodnutím,“ řekl Arenberger. Vláda podle něj také potvrdila odklad zahájení výuky v okrese Děčín o týden, který nařídila Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje.

  • Dva hráči, šest skupin na hřišti, rozestupy deset metrů

    Arenberger se vyjádřil k chaotickým informacím, které se týkají sportování venku. Finální verze zní podle něj na doporučení epidemiologů takto: „Trénování ve skupinách se dvěma hráči. Definovali jsme to tak, že skupinu mohou tvořit dva, ale takových skupin může být na hřišti až 6, ale s rozmezím alespoň 10 metrů mezi skupinami.“

  • Studenti s problémy budou mít skupinové konzultace

    „Na základě dnešního stanoviska odborné skupiny MeSES schválila vláda možnost skupinových konzultací pro maximálně 6 žáků pro ty, kteří jsou v závěrečných ročnících SŠ, a pro další žáky SŠ ohrožené školním neúspěchem. Od 19. dubna naproti tomu MeSES nedoporučuje návrat k prezenčnímu a laboratornímu studiu na SŠ a VŠ,“ řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

  • Vláda schválila rozšíření programu Covid III o investiční úvěry

    Vláda dnes schválila rozšíření státem zaručených úvěrů firmám v programu Covid III o úvěry určené nejen na provoz, ale i na investice. Začátek čerpání investičních úvěrů lze očekávat zhruba na počátku května. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Podpora se nově bude vztahovat na investiční úvěry až do 90 milionů korun v závislosti na velikosti podniku a maximální výši ručení. V případě firem do 250 zaměstnanců bude stát ručit až do 90 procent u úvěrů do 50 milionů korun a do 50 procent pro úvěry do 90 milionů korun. V případě podniků od 251 do 500 zaměstnanců by stát měl ručit až do 80 procent pro úvěry do 50 milionů korun a až do 50 procent u úvěrů do 80 milionů korun. O podporu bude možné požádat do konce roku a délka ručení bude maximálně šest let. Banky v COVID III k 15. březnu podle ČNB schválily 4204 žádostí v objemu 28,4 miliardy korun. Podnikatelé z programu zatím získali půjčky za zhruba 23,4 miliardy korun. Ve srovnání s údaji k 28. únoru počet přijatých žádostí k 15. březnu vzrostl o 280, objem stoupl o 1,4 miliardy korun.

  • Vláda rozšířila odpuštění DPH u nákupu respirátorů

    Vláda dnes rozšířila odpuštění daně z přidané hodnoty (DPH) při nákupu respirátorů, testů na koronavirus a očkovacích látek veřejnými institucemi, pokud je koupily mimo ČR a využívaly na neziskové aktivity, například je zdarma rozdávaly zdravotníkům. Vláda tak rozšířila generální pardon Ministerstva financí, který již dříve zrušil DPH na respirátory do 3. června. Informovala o tom ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Dosud podle zákona o DPH veřejné instituci nevznikal nárok na odpočet DPH a fakticky tak DPH byla odvedena. „MF proto přistoupilo k aktualizaci pardonu, díky které i v těchto dílčích situacích bude DPH odpuštěno bez dalších povinností, tedy bez ohledu na to, ze kterého státu budou tyto ochranné pomůcky dodány. Generální pardon bude vydán a publikován ve finančním zpravodaji neprodleně po jeho schválení vládou,“ uvedlo dnes MF.

  • Cenu Františka Kriegla za občanskou statečnost získaly zdravotní sestry za boj proti covidu-19

    Cenu Františka Kriegla za roky 2020 a 2021, jež nese jméno statečného lékaře, se porota rozhodla udělit symbolicky všem zdravotním sestrám, které odvážně a obětavě pomáhají už víc než rok zvládat pandemii covidu-19. Nejsou samy, stejně obětavě jako ony čelí největší zdravotní kalamitě nejnovějších světových dějin i lékaři, záchranáři, sociální pracovníci, zaměstnanci nemocnic, dobrovolníci a vědci pracující na nových vakcínách a léčivech. „Na sestřičkách však leží největší tíha té nejobyčejnější drobné práce, potkávání se s těžkými lidskými osudy, nenápadné pomoci, povzbuzení, pohlazení, útěchy. Svou službu vykonávají neokázale, laskavě a bez ohledu na to, že samy se během pandemie mohly stát obětí covidu-19 stejně jako ti, o které pečují, že mnohokrát zůstávají u lůžek pacientů na úkor času, který ukrádají svým vlastním rodinám. Bez jejich skromného hrdinství by byl náš boj proti pandemii mnohem těžší i delší, a proto si zaslouží naši úctu i dík,“ uvedli porotci. Cenu symbolicky převezme prezidentka České asociace sester.

    Foto: Konto Bariéry

    Cena Františka Kriegla.

  • Obnovení praktické výuky se asi oddálí, Plaga bude respektovat epidemiology

    Praktická výuka ve středních a vyšších odborných školách, konzervatořích a v posledních ročnících vysokých škol se zřejmě příští pondělí neobnoví, jak vláda původně plánovala. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) bude respektovat názor epidemiologů, kteří návrat žáků a studentů do těchto škol zatím nedoporučují. Rozhodnutí podle něj bude na ministru zdravotnictví Petru Arenbergerovi (za ANO). Vláda o tom má jednat dnes. Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) uvedla, že obnovení výuky na středních a vyšších odborných školách, konzervatořích a v posledních ročnících vysokých škol by se mělo odložit nejméně na 26. dubna, až se případně projeví aktuální zmírnění opatření. „Ministerstvo školství dlouhodobě názory odborníků respektuje. Pokud tam je doporučení MeSES posečkat, tak to budu respektovat,“ uvedl Plaga. Podotkl, že režim ve školách se řídí mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví. Očekává proto, že debatu na toto téma otevře dnes na vládě ministr zdravotnictví a že případný posun termínu obnovení praktické výuky by souvisel s potřebou vyhodnotit další vývoj epidemie. „Já předpokládám, že školství bude mít naprostou prioritu, nebude se dřív rozvolňovat v jiných oblastech života a druhá část první fáze znovuotevření škol bude v nejbližším možném termínu,“ dodal ministr školství.

  • Pražští zastupitelé chtějí doplnit testování dětí ve škole o PCR test

    Pražští zastupitelé navrhují doplnit testování dětí ve školách tzv. PCR poolingovými testy, které jsou neinvazivní, a pro děti tak pohodlnější. Nyní nařízené antigenní testy jsou podle nich navíc nespolehlivé. Poté by bylo možné případně zrušit rotaci a do škol vrátit víc dětí. Tomu by se přizpůsobil školní týden, kdy by byl zkrácený na čtyři dny a v pondělí by platila distanční výuka a testovalo se. Po ministerstvu zdravotnictví budou žádat výjimku, aby mohly některé radnice navržený systém vyzkoušet. „Spolehlivost testů nakoupených pro školy nebyla prověřená a vůbec netušíme, co tolik potřebný návrat do lavic přinese. Další blamáž na dětech si nemůžeme dovolit, proto navrhujeme úplně jiné řešení,“ řekla zastupitelka Mariana Čapková (Praha Sobě).

  • Viceprezident Svazu průmyslu Rafaj: Firmy by zvládly naočkovat až milion lidí

    Firmy v Česku by zvládly naočkovat až milion lidí. Na jednání tripartity to dnes řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj. Svaz o tom informoval na Twitteru. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) po dnešním jednání tripartity řekl, že podniky budou moci začít očkovat, až nabídka vakcín v ČR převýší poptávku po nich. V následujících týdnech to nebude „na pořadu dne“, dodal. „Firmy nabízí pomoc nejen s testováním, ale i s očkováním. Máme kapacitu díky podnikovým lékařům a soukromým zdravotnickým službám proočkovat až milion lidí. Již dnes by na tom s námi vláda měla spolupracovat, ať jsme připraveni,“ uvedl Rafaj.

  • Odbory a zaměstnavatelé vyzvali vládu k prodloužení Antiviru do konce června

    Odbory a zaměstnavatelé vyzvali vládu, aby prodloužila program Antivirus s příspěvky na mzdy do konce června. Po jednání tripartity to novinářům řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) je na případném prodloužení shoda. Podpora z Antiviru se má zatím vyplácet do konce dubna. „Panuje všeobecná shoda na tom, že do doby, než bude kurzarbeit, musíme využít Antivirus,“ uvedl Havlíček. Neupřesnil, kdy by vláda měla o prodloužení a na jak dlouhou dobu rozhodovat. Z Antiviru stát poskytuje příspěvky na mzdy od loňského 12. března, kdy byl vyhlášen první nouzový stav, firmám, na které dopadla nařízená omezení proti covidu-19 a koronavirová krize. Příspěvkem A stát proplácí celé mzdy s odvody do 50 000 korun v zavřených provozech a 80 procent náhrady mzdy lidí v karanténě do 39 000 korun. Příspěvkem B dorovnává při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin 60 procent náhrady mzdy do 29 000 korun.

  • Zboží bude kvůli pandemii zdražovat

    Vláda začala od pondělí rozvolňovat, a tak mohly otevřít například prodejny s dětským oblečením a obuví a papírnictví.

  • Olomoucký kraj bude požadovat po kritice ředitelů škol jiné antigenní testy

    Olomoucký kraj bude požadovat dodání jiných antigenních testů na covid-19 určených pro testování dětí ve školách. Vedení kraje to oznámilo po kritice ředitelů škol, kteří upozorňovali na řadu technických potíží během samotného testovacího procesu. Kraj obdržel na tyto účely minulý týden čtvrt milionu testů typu Singclean. Podle hejtmana Josefa Suchánka (Piráti a STAN) nejsou pro samotestování dětí praktické. Ředitel olomoucké ZŠ Stupkova Pavel Hofírek dnes například uvedl, že k testům chybí například dostatečný počet stojánků, které ve škole museli nahradit kostičkami z lega. „Žáci první i páté třídy, které jsme navštívili, byli moc šikovní. Přesto bylo patrné, že obzvláště prvňáčci některé úkony související s postupem testování jen těžko zvládají. Je to z velké části způsobeno druhem testů, které obdržely školy v Olomouckém kraji a podle mých informací i v ostatních moravských krajích. Testy nejsou pro samotestování praktické. Proto budu co nejdříve apelovat na vládu, aby na Moravu dodala uživatelsky vhodnější testy,“ uvedl hejtman Suchánek.

Reklama