Hlavní obsah

Resort podle ČSSD: Jeden ministr manažera vyhodil, druhý přijal a chce ho ve státní službě

Stane se Roman Prymula novým náměstkem ministra zdravotnictví?

 

Reklama

Příběh kariérního obratu respektovaného vakcinologa a bývalého ředitele hradecké fakultní nemocnice Romana Prymuly.

Článek

Vláda sociálních demokratů na Ministerstvu zdravotnictví se podle všeho blíží v tomto volebním období k završení pozoruhodného paradoxu.

Zatímco jeden ministr odvolá ředitele státem řízené nemocnice, protože v něj ztratil důvěru, jedním z prvních kroků jeho nástupce je to, že do vyhozeného manažera velkou důvěru vloží.

Řeč je o případu bývalého ředitele Fakultní nemocnice v Hradci Králové Romana Prymuly. Bývalý ministr Svatopluk Němeček ho odvolal loni v červnu kvůli podezření ze střetu zájmů, nynější šéf resortu Miloslav Ludvík z něj napřed udělal poradce a teď mu veřejně přeje úspěch v konkursu na místo odborného náměstka na svém ministerstvu. Tedy na post, který je „pod ochranou“ zákona o státní službě.

Odvolání z něj je složitější než odvolání z místa ředitele státem řízené nemocnice.

Problém za 48 tisíc

Proč ztratil Roman Prymula za Němečka místo?

Firma Biovomed, v níž do června 2016 Prymula zároveň se svou pozicí v čele nemocnice působil a kde je dnes jednatelkou jeho dcera, inkasovala podle vedení Němečkova ministerstva desítky milionů korun za klinické studie. A od firem, které je zadávaly, pak Prymulova nemocnice údajně nakoupila léky.

Roman Prymula ale uváděl, že šlo o léky jen za zhruba 48 tisíc korun.

Když po Němečkovi přišel ministr Ludvík - do svého jmenování také ředitel fakultní nemocnice, Prymuly se zastal. Řekl, že Prymula nic špatného neudělal a že se nic, co by rozšířilo Němečkovo podezření, nezjistilo ani při kontrole Státního ústavu pro kontrolu léčiv. „K žádnému pochybení nedošlo,“ doplnil Ludvík.

Mám pro vás dobrou zprávu

To, že má s Romanem Prymulou jiné plány, než mu svěřit jen křeslo poradce, pak nynější šéf resortu nastínil v polovině prosince 2016 na setkání s pacientskými organizacemi.

„Mám pro vás možná dobrou zprávu,“ řekl jim, když se vedla debata o komisi pro následky očkování. „Ono je vypsáno výběrové řízení na nového náměstka pro zdravotní péči. A se mnou nastoupil na ministerstvo jako jeden z nejbližších poradců Roman Prymula, což je šéf vakcinologické společnosti,“ uvedl.

Romana Prymulu obhajoval Ludvík ostatně už na sklonku loňského roku, kdy se stal ministrem a Prymulu dosadil do funkce svého poradce. „Romana Prymulu si chci vzít, protože potřebuju mít vedle sebe lékaře, jehož znám, kterému věřím a jehož odchodem neoslabím nějakou velkou nemocnici,“ uvedl pro Seznam Zprávy Ludvík.

Video: Ministr Ludvík hovoří o svém týmu.

Miloslav Ludvík o svém týmu.

Na Ministerstvu zdravotnictví je místo náměstka pro zdravotní péči volné už skoro rok. Loni v březnu na něj rezignoval Josef Vymazal z hnutí ANO.

Výběrové řízení ministerstvo vypsalo opakovaně, protože vhodný kandidát se dosud nenašel.

Sám Prymula Seznamu potvrdil, že se do posledního vyhlášeného výběrového řízení přihlásil. „Kdybych nevěřil, že mám šanci uspět, tak bych do toho nešel,“ řekl.

Ministerstvo zdravotnictví zatím výběrové řízení komentovat nechce. „Personální odbor může pouze potvrdit, že počet účastníků v uvedeném výběrovém řízení je větší než jeden,“ omezil se resort s komentářem.

Reklama

Doporučované