Hlavní obsah

Rezignace Vojtěcha přišla pozdě a vinu nese i Babiš, zní z opozice

Foto: Profimedia.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v pondělí rezignoval.

Reklama

Opozice Adama Vojtěcha dlouhodobě kritizovala. Po jeho odchodu však z její strany nezní nadšený ryk, ale spíš kritika premiéra, který je podle opozičních představitelů hlavním strůjcem chaosu.

Článek

K odchodu Adama Vojtěcha (za ANO) z postu ministra zdravotnictví se od rána vyjadřují politici napříč politickým spektrem. Většina zástupců opozice Vojtěchovu rezignaci uvítala, avšak upozorňují, že přišla příliš pozdě a že chyba nebyla jen v osobě ministra. „Ryba smrdí od hlavy. S tímhle premiérem to lepší nebude nikdy,“ shrnul senátor Tomáš Czernin (TOP 09).

Většina oponentů vlády vnímá odchod Adama Vojtěcha jen jako gesto, které situaci nevyřeší. Za chaos kritizují spíš premiéra Andreje Babiše (ANO). „Základním problémem českého přístupu k boji s epidemií nebyl ministr zdravotnictví, ale premiér, který místo řešení situace pluje na vlně veřejného mínění. Tenhle problém se bohužel rezignací ministra zdravotnictví nevyřeší,“ podotkl Pirát Mikuláš Ferjenčík.

„Podíl na vývoji posledních dnů a týdnů nese více než ministr zdravotnictví sám premiér, který výrazně a dlouhodobě nekompetentně zasahuje do práce ministerstva zdravotnictví,“ míní lidovecký šéf Marian Jurečka.

„Nebuďte slušnej, pane premiére. A přiznejte, že tohle je průšvih celé vlády. Hlavní odpovědnost nesete vy. Takže tahle vaše PR strategie ‚za všechno může Vojtěch‘ nevyjde. Lidé váš chaos, nulový plán a sebestřednost vidí. Chceme plán, jak dostat zemi z krize,“ vyzval Babiše k činům předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan.

„Adam Vojtěch lidem neříkal pravdu, spolu s Andrejem Babišem lakovali věci narůžovo a situaci podcenili. Odpovědnost má ale jednoznačně i premiér Babiš. Jeho chaotický styl řízení, marketingové rozhodování a neschopnost včas reagovat nás dostaly do dnešní situace. Odpovědnost z premiéra nesejme ani jeho dnešní večerní PR vystoupení v televizi, kam si ho přeložil ze svého Facebooku, a dělá si tak marketing a předvolební kampaň za peníze všech občanů. Situace je vážná, namísto chaosu a marketingu potřebujeme odpovědnou politiku,“ zkritizoval premiéra i jeho končícího ministra šéf ODS Petr Fiala.

Vojtěchův odchod podle něj přišel s osmiměsíčním zpožděním. „Jako ministr se Adam Vojtěch v otázce pandemie zkompromitoval v lednu, kdy se vysmíval upozorněním. Od premiéra čekáme, že rychle navrhne ministra, který zabrání zmatkům,“ uvedl. K co nejrychlejšímu oznámení jména nástupce premiéra nevyzvali jen opoziční politici, ale i jeho koaliční partner, vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

„Asi se to dalo čekat. Chvílemi to vypadalo, že tam byl právě proto, aby mohl odejít,“ glosoval Vojtěchův konec ve funkci komunistický poslanec Jiří Dolejš.

„V době necovidu a po odborné stránce se mi s ním pracovalo dobře – byl ochoten diskutovat a hledat řešení mezi odborníky. Nebyl tím správným krizovým manažerem pro covid-19. Chyběla rázná rozhodnutí a zároveň často nedokázal svá stanoviska prosadit tváří v tvář premiérovi, uvedl lékař a poslanec Vlastimil Válek (TOP 09), jenž dlouhodobě kritizuje chaos, který ve vládním rozhodování při boji s epidemií v posledních měsících panuje.

Reklama

Doporučované