Hlavní obsah

Živě z přehrady Slapy: Plavci tu mají vyznačené plochy, kam lodě a skútry nemůžou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

 

Reklama

Začala platit přísnější bezpečnostní opatření. Jde mimo jiné o reakci na případ, kterým se v pondělí zabýval soud v Písku. Podmínkou potrestal mladíka, který skútrem najel do pramice a usmrtil dívku.

Článek

Reportér Seznam Zpráv Jaroslav Gavenda se vypravil na Slapy, kde zjišťoval, jak taková opatření budou v praxi fungovat. Pusťte si jeho reportáž ze šlapadla, do které připlaval i plavec - a poskytl vyjádření - v úvodu článku.

Změny zavedené praxe vyvolalo několik incidentů z minulosti.

Jeden takový případ rozplétal v pondělí písecký soud. Potrestal řidiče vodního skútru, který loni na Orlické přehradě usmrtil osmnáctiletou studentku. Svým skútrem narazil do lodě, na níž plula dívka se svým přítelem.

Soud devatenáctiletému viníkovi udělil podmíněný trest na tři roky za usmrcení z nedbalosti.

Obžalovaný se loni v červenci s kamarádem koupal v místech pod orlickým zámkem, když si všimli, že se k nim blíží výletní parník.

„Proto jsme sedli na skútr a loď objeli. Z její druhé strany však plula pramice," uvedl v dubnu před soudem mladík. Skútr se s plavidlem srazil za zádí parníku. „Ta pramice se najednou proti nám vyřítila, snažil jsem se jí vyhnout," uvedl obžalovaný, který vlastní průkaz pro řízení malých plavidel a u soudu řekl, že jel rychlostí maximálně 40 kilometrů za hodinu.

Písecký soud potrestal řidiče vodního skútru.Video: Barbora Kalátová

Případ loni rozvířil letitou debatu o pravidlech provozu motorových člunů a skútrů na velkých vodních plochách.

V orlickém případě řidič skútru podle žalobce porušil povinnost zachovávat přiměřenou opatrnost a chovat se tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost a plynulost plavebního provozu. Obžalobu proto formuloval jako usmrcení z nedbalosti.

Reklama

Doporučované