Hlavní obsah

Robot umí zastat práci soudců, ve Štrasburku zvažují jeho pomoc

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

„Umělá inteligence by mohla soudcům pomáhat," říká profesot ČVUT Michael Šebek.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Vědci vybudovali umělou inteligenci, která předpověděla rozsudky soudců Evropského soudu pro lidská práva.

Článek

Vědci vybudovali umělou inteligenci, která dokáže zhodnotit soudní důkazy i z etické stránky a řekne, jak by měl být případ vyřešen.

Robot se zatím při testování shodl se skutečnými rozsudky soudců Evropského soudu pro lidská práva v osmdesáti procentech. V budoucnosti tak možná bude pomáhat v rozhodování části případů.

Algoritmus, na jehož základě robot rozhoduje, vychází z 584 případů týkajících se mučení a ponižujícího zacházení. Počítač umí s využitím těchto informací vytvořit svoje vlastní řešení a evropští nejvýše postavení soudci jej podpořili.

„Možná že už dnes by to šlo použít jako pomoc soudcům," připouští v rozhovoru pro Seznam profesor Michael Šebek z Katedry řídicí techniky Českého vysokého učení technického. Autoři počítačového soudce říkají, že samostatně zatím rozhodovat nebude. Ale mohl by být používán jako pomocník.

Vedoucí projektu Nikolaos Aletrase z University College v Londýně deníku The Independent řekl: „Nechceme, aby umělá inteligence nahradila soudce nebo právníky, ale myslíme si, že by roboti byli užiteční při rychlém odhalování vzorců v případech s jasnými výsledky." Připomíná tak, že robot vyvozuje závěry právě podle toho, jak soudci v minulosti přistupovali k podobným případům. Právě díky těmto opakujícím se vzorcům se robot může snadno rozhodnout.

S doktorem Aletrasem souhlasí i jeho kolega Vasileios Lampos a dodává: „Předchozí studie předvídaly výsledky založené na povaze trestného činu nebo na postavení soudce, takže toto je poprvé, co byly rozsudky předpovídány pomocí analýzy textu připraveného soudem.”

Reklama

Doporučované