Hlavní obsah

Roste nová generace džihádistů. Matky s vymytými mozky vychovávají děti islamistů, popisuje krizová reportérka

Konec bojů v Sýrii je v nedohlednu, tvrdí krizová reportérka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Konflikt v Sýrii trvá už sedm let. Nejnověji během měsíce opustilo oblast nedaleko Damašku 100 tisíc lidí.

Článek

Syrskou oblast východní Ghúta, která leží v blízkosti Damašku a kterou za poslední měsíc už z 90 procent opět ovládla syrská vládní vojska, opustilo od konce února více než 105 000 lidí, oznámilo dnes ruské ministerstvo obrany. Jen během dneška odešlo již přes 700 civilistů, informovala agentura RIA Novosti.

To je jen střípek v sedm let trvající občanské válce v Sýrii, kde se stále u moci drží Bašár Asad.

A konflikt se podle novinářky Markéty Kutilové rozhodně nechýlí ke konci. Situace v Afrínu, který napadlo Turecko, je pak podle ní humanitární katastrofou.

„Lidé mají hlad a nemají kam jít,“ popisuje Kutilová situaci v severosyrském Afrínu.

Turecká armáda tam okupuje území Kurdů, i když tam nemá podle ní co dělat. Cílem Turecka je podle ní připojit tuto oblast Sýrie ke své zemi. Občanská válka se tak dle jejích slov přeměnila ve velmocenskou hru.

Markéta Kutilová pracovala v Sýrii celkem šestkrát společně s Lenkou Klicperovou. Největší dojem na ní aktuálně zanechalo město Rakká při poslední cestě letos v lednu.

„Rakká byla osvobozená od IS loni v listopadu a takovou destrukci jsme v životě nezažily,“ tvrdí.

Jak žijí manželky islamistů a jak je bere místní obyvatelstvo? Jak vážná je situace v Afrínu? A do jaké fáze se posunula válka v Sýrii? Podívejte se na nový Víkendový rozhovor ve videu pod článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované