Hlavní obsah

Rozhovor s Pompeem v Praze: Jak zareagují USA na dění v Bělorusku?

Svět bez obalu: Americký ministr zahraničí Mike Pompeo hovořil o americké odpovědi na současné události v Bělorusku, o prodloužení sankcí vůči Íránu nebo protestech v USA.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo hovořil během pražské návštěvy s redaktorem Rádia Svobodná Evropa Rayem Furlongem: O Bělorusku, prodloužení sankcí vůči Íránu i protestech v USA.

Článek

Průběh současných voleb v Bělorusku a následné násilí bezpečnostních sil jste odsoudil. Ale co to bude konkrétně znamenat pro budoucnost americko-běloruských vztahů? Obzvláště mě zajímá vývoz americké ropy do Běloruska nebo delegování amerického velvyslance do Minsku.

Zamyslíme se nad tím. Jak jste řekl, volby nás velmi znepokojily a jsme hluboce zklamaní, že nebyly více svobodné a férové. Viděli jsme, co se dělo před volbami, a litujeme, jak to proběhlo. Také jsme viděli násilí, ke kterému došlo poté. Takové potlačování mírových demonstrací je zcela v rozporu s tím, jak by se s nimi mělo zacházet.

Ještě jsme nevyřešili, jaká by měla být naše správná odpověď, ale můžu vám říct toto: budeme pracovat s našimi evropskými přáteli, se zastánci svobody tady v Evropě, kteří jsou podobně znepokojení jako my. Chceme, aby to mělo dobrý dopad pro běloruské občany. A podle toho učiníme i nějaká opatření.

Uvnitř Evropské unie se debatuje o sankcích. Než zasednete k jednání: Uvažujete třeba i o zastavení dodávek ropy?

Jsem si jistý, že se podíváme na všechny tyto věci. A je důležité zmínit, jaká budou kritéria. V co věříme, že můžeme udělat – ne pouze Spojené státy samy, ale jako společenství států –, tak provést opatření, která budou ve prospěch běloruských občanů. Ať už to budou sankce, nebo třeba dodávky nějakého konkrétního zboží. Je to ještě příliš čerstvé a je zapotřebí počkat, jak se celá situace bude v blízké budoucnosti vyvíjet.

Obraťme pozornost na Írán. Spojené státy tento týden předloží návrh na prodloužení zbrojního embarga. Všeobecně se očekává, že tento návrh budou Rusko a Čína vetovat. Hovoří se také o tom, že uvažujete o spuštění mechanismu v íránské jaderné dohodě o opětovném uložení sankcí OSN vůči Íránu, které byly v rámci dohody zrušeny. Ale zdá se, že se i u toho setkáváte s určitým odporem. Je to tak?

Tohle je důležité. Jsem dnes v České republice. Írán představuje pro Evropu reálnou hrozbu. Vidíme některé akce, které zde uskutečňují. Vidíme riziko atentátů. Probíhají zde v tomto smyslu i soudní stíhání. Nedává žádný smysl pro žádnou evropskou zemi podporovat, aby se Írán vyzbrojoval. Nedává to smysl. Takže máme tento cíl. Je to v plánu 18. října. Naše předchozí administrativa něco takového podepsala. Je nám to líto, ale svět se nyní musí sjednotit.

Ale on sjednocený není, že?

Írán jen největší státní sponzor terorismu na světě.

Jistě, ale evropští spojenci to vidí jinak, že?

Nemyslím si, že to vidí jinak. Myslím, že si to uvědomují, a doufám, že budou v tomto smyslu hlasovat i v OSN. Rezoluce, kterou se chystám předložit, jednoduše žádá prodloužení zbrojního embarga.

Jsme odhodláni udělat vše, aby k tomu došlo.

+17

A vy ohledně toho neočekáváte střet s vašimi evropskými partnery?

Vím, že sdílejí naše obavy ohledně íránského zbrojení. Tohle je snadný způsob, jak mít jistotu, že Írán nemůže kupovat a prodávat zbraně: volte ano v OSN a Íránu bude nadále znemožněno vlastnit tyto zbraně. Je to jednoduché.

Pokud Rusko a Čína uplatní své veto, tak ne.

Můžeme se obrátit na Radu bezpečnosti ohledně rezoluce 2231. Spojené státy, Britové, Francouzi to mohou udělat a zajistit, aby se to nestalo. V této rezoluci je ustanovení, které to umožňuje. Spojené státy jsou ale rozhodnuty zajistit, aby se to nestalo.

Podívejte se na země, které jsou blízko Íránu – podívejte se na arabské země. Všechny podporují prodloužení zbrojního embarga. Podívejte se na Izrael. Všichni to podporují. Proč asi?

Ale pokud to bude vetováno, do jaké situace vás to dostane?

Budeme se snažit, aby to bylo přijato znovu. Máme na to právo podle rezoluce 2231 a jsme rozhodnuti to udělat.

Další otázka se týká Ruska, které podle zpráv amerických zpravodajských služeb nabízí v Afghánistánu odměny Tálibánu a jeho spojencům za zabití amerických vojáků. Dokonce jste snad už o tom jednal i se svým ruským partnerem ministrem Lavrovem. Zaprvé by mě zajímalo, jestli těmto zprávám vy sám věříte?

Nikdy nekomentujeme zprávy amerických zpravodajských služeb, i když si třeba nějaký reportér myslí, že opravdu ví, k čemu došlo. To, co chci říct, je toto: pokud Rusové nabízejí peníze za zabití Američanů, nebo jiných západních občanů, tak za to zaplatí nesmírně moc. To je to, o čem jsem hovořil s ministrem zahraničí Lavrovem. Vím, že naše armáda o tom také hovořila s našimi předními politiky. Něco takového nestrpíme a nebudeme tolerovat.

Takže jste tohle řekl Lavrovovi? Tedy si myslíte, že to je minimálně důvěryhodná informace.

Udělali jsme si v tom jasno. Známe historii. Víme, že Rusové vyzbrojovali v minulosti Tálibán. Máme informace, že v tom teď pokračují Íránci. Jasně jsme oběma zemím řekli, jaká jsou naše očekávání a že uděláme vše, co je potřeba, abychom ochránili a ubránili každého amerického vojáka. A samozřejmě i každého jiného vojáka – třeba z České republiky, nebo jakékoliv jiné země, která je součástí operace Rozhodná podpora. Uděláme to. Udělali jsme to. Udělali jsme to minulý rok. Uděláme to znovu tento rok. A budeme to dělat tak dlouho, dokud budeme mít vojáky v Afghánistánu.

Prezident Trump v nedávném rozhovoru řekl, že když hovořil po telefonu se svým protějškem Vladimirem Putinem, tak o tom údajně neměl žádné informace. Neměl by je mít?

Nechal bych to na Bílém domě a na jejich debatě o věcech, které by měl prezident vědět, nebo nevědět. Mohu vás ujistit, že co já vím, tak prezident Trump v každém případě, kdyby kdokoliv z jeho týmu pro národní bezpečnost za ním přišel a řekl: „Pane, máme problém. Tady neděláme dost. Mohli bychom udělat víc. Tady je to riskantní…,“ tak to prezident bere velmi vážně. A reagujeme nejenom zcela adekvátně, ale tak, aby naši lidé byli v bezpečí.

V některých zemích, do kterých vysíláme, jsou velmi autoritářské režimy a kritika od Spojených států je tam brána velmi vážně. Ale způsob, jak se letos americké bezpečnostní síly postavily k protestům v Americe, vedl k tomu, že podle některých lidí zbavuje Ameriku její morální autority kritizovat nedemokratické režimy. Zmiňovali například neoznačená vozidla, která odvážela protestující z ulic Portlandu… Může to poškodit obraz USA ve světě?

Už ta vaše otázka je urážlivá. Rozdíl mezi Spojenými státy a těmito autoritářskými režimy nemůže být jasnější. My máme vládu práva, máme svobodu tisku. Každému z těchto lidí bude umožněn spravedlivý proces. Když máme pokojné protestující, tak jim dáme prostor, aby vyjádřili, co mají na srdci. To je zcela v protikladu s tím, k čemu dochází v nedemokratických režimech. Už jenom je začít srovnávat, nějak naznačovat, že americká morální autorita je zpochybněna úžasnou prací, kterou dělají naše policejní síly, naši státní zástupci – po celé Americe – upřímně řečeno, já vaši otázku považuji za nepochopitelnou a urážlivou.

Celý rozhovor s Mikem Pompeem naleznete v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv si můžete projít zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované