Hlavní obsah

Rozvadov na hranicích s Německem postaví hřbitov zhruba za 8 milionů korun, obci chybí

Foto: Pixabay.com/carolynabooth

Ilustrační snímek.

Reklama

Rozvadov na Tachovsku s 800 obyvateli chce příští rok vybudovat hřbitov, který obci na hranicích s Německem chybí. Vesnice má čtyři roky hotovou studii, podle níž by měl vyjít na 7,5 milionů korun, ale suma se zřejmě navýší.

Článek

Rozvadov potřebuje letos získat pozemky na kopci, kudy se jezdí zkratkou na Svatou Kateřinu, jednu ze šesti částí obce. „Už jsme směnili prvních 20 arů s plzeňským biskupstvím, ale potřebujeme 35 arů, takže budeme jednat se soukromým zemědělcem, který má pozemky vedle,“ uvedl starosta Martin Ábel (BEZPP, „Rozvadov“). Na místě, které obec směnila, stál historický hřbitov, kde se pohřbívalo do druhé světové války. Obcí udržovaná plocha se srovnanými náhrobky, kde už desítky let nejsou zdi, slouží jako pietní místo.

Hřbitov bude mít rozptylovou loučku, urnový háj a parčík jako rezervu. „Část nového hřbitova bude německá, protože hřbitov, který tam zbyl dodneška, je německý,“ řekl starosta. Za socialismu podle něj nebyl udržovaný a zbylé náhrobky nejsou na původním místě. Obec tuto část upraví. „Po revoluci přišli Němci a ze začátku si hřbitov udržovali oni, teď ho udržujeme my,“ uvedl. Podle Ábela jezdí stále na místo starší Němci, mladí už moc ne.

Součástí nové hřbitovní plochy bude parčík, záloha, kdyby bylo v budoucnu málo hrobových míst.

Funkční hřbitov s přilehlým kostelíkem je ještě tři kilometry od Rozvadova na Svaté Kateřině. Rozvadov tam loni opravil a nechal zrestaurovat vstupní bránu a část obvodových zdí, letos bude v obnově pokračovat.

Rozvadov má letos schválené investiční výdaje 98 milionů korun a příjmy 71 milionu Kč. Schodky si může dovolit díky místnímu kasinu, od něhož dostává ročně 35 milionů Kč, které střádá a používá na rozvoj. Nejvyšší letošní výdajovou položkou je 30 milionů Kč na nákup parcel, které chce obec připravit pro rodinné domy. Druhá nejvyšší suma 25 milionů korun šla na nákup obchodu s potravinami, který obec pronajala Jednotě Tachov. Dalších 4,5 milionu Kč vydá na rekonstrukci kuchyně ve školce a 2,5 milionu na sběrný dvůr. V příjmech je jako loni nejvyšší položkou 35 milionů, které obec dostává od kasina jako daň z hazardních a technických her.

Reklama

Doporučované