Hlavní obsah

S kamerou u lidí, kteří popsali, jak to zaonačit se státní dotací

Reportéři Seznam Zpráv v rozmezí několika měsíců natáčeli na Hrčavě investigativní sérii, která ukazuje, jak se dá ovládnout jedna konkrétní obec. Vedle toho ovšem narazili na svědectví dokládající, jak se mohou zneužívat dotace určené na podporu zaměstnávání lidí s handicapem. Stát to odhalit neumí.

Reklama

Článek

4. díl investigativní série Ve stínu Malé Prahy: Rýžování na invalidních důchodcích. Natáčení na vsi odhalilo díry ve státních dotacích. Video: Seznam Zprávy

Čtyřdílnou sérii jsme na webu Seznam Zpráv publikovali v předchozích dnech. Závěrečný díl, který odhaluje, jak bezzubý je stát, pokud jde o kontrolu vlastních dotačních peněz, vám znovu předkládáme v úvodním videu.

V tom se také dozvíte, jak snadno dokáže firma starosty obce Hrčava Marka Sikory z hnutí ANO získávat peníze ze státního rozpočtu na zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

„Chtěli po mně, abych jim každý měsíc tři a půl tisíce vracel zpátky,“ popisuje například ve videu jeden ze zaměstnanců.

První tři díly série

1. díl

Otec a syn Sikorovi ovládli společně se svými zaměstnanci či jejich rodinnými příslušníky obec v Těšínských Beskydech v komunálních volbách 2018. Kandidovali pod značkou hnutí ANO a kvůli pasivitě místních obyvatel byli jediní, kdo sestavil kandidátku. Proto dnes ze sta procent ovládají celou obec.

První díl série se věnoval způsobu ovládnutí obce včetně účelově nahlášených trvalých pobytů podnikatelů na Hrčavu. Říkají, že bydlí i v rozpadlé ruině v lese.

1. díl investigativní série Ve stínu Malé Prahy: Hrčava, obec s 260 obyvateli, je zrcadlem celospolečenských problémů. Video: Braňo Pažitka, Seznam Zprávy

2. díl

Druhý díl se zabýval střetem zájmů, kdy starosta a jeho zastupitelstvo rozhodují ve věcech, které nahrávají starostovu byznysu, včetně napojení jeho mlékárny na vodovodní řad. To vyvolalo v obci, kde je vody obecně nedostatek, velký poprask, protože hrozilo, že domy na kopci zůstanou bez vody.

2. díl investigativní série Ve stínu Malé Prahy: Nahrávka odkrývá, jak starosta řídí obec jako firmu. „Vzdorujete? Budete bez vody.“ Video: Braňo Pažitka, Seznam Zprávy

3. díl

Při natáčení se starosta reportérům pochlubil, že v obci snížil nezaměstnanost. „My jsme tady lidem umožnili vydělat peníze,“ řekl Sikora. Pátrání reportérů Seznam Zpráv odhalilo, v čem toto vydělávání spočívalo: firmy Sikorových zaměstnávají výhradně osoby se zdravotním postižením, na které stát vyplácí dotace na jejich mzdy. Jeden ze zaměstnanců popsal, že plat, na který plynula státní dotace, dostával za to, že Sikorovým prodával své zboží.

3. díl investigativní série Ve stínu Malé Prahy: Podnikatel ovládl obec, kouzlí s dotacemi. „Hledáme invalidní uklízečky a pastevce.“ Video: Braňo Pažitka, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované