Hlavní obsah

Sabina Slonková: Temný příběh AB

Sabina Slonková
novinářka
Foto: Adam Borový, Seznam Zprávy

S ohledem na to, že z dotačního případu jsou už venku i další Babišovi příbuzní, je pravděpodobné, že i pro premiérova syna kauza Čapí hnízdo skončila.

Reklama

Kdo má zájem na tom, aby Andrej Babiš mladší už nikdy nepromluvil?

Článek

Státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavil trestní stíhání Andreje Babiše mladšího v premiérově dotační kauze Čapí hnízdo.

Není to nic překvapivého. Premiérův syn byl podle všech informací, které se mi za těch posledních pět let podařilo ke kauze Čapí hnízdo nashromáždit, za dotační finty při výstavbě premiérova víkendového sídla tou nejméně odpovědnou osobou. Už třeba jen proto, že se se svým otcem příliš nestýká, kulantně řečeno.

A mysleli si to i kriminalisté. I přesto ho chtěli vyslechnout. Měli totiž vážné podezření, že Andrej Babiš mladší fakticky o Čapím hnízdě nic nevěděl. Což by potvrzovalo jejich teorii, že otec-premiér jen využil svých dětí a nastrčil je před sebe, aby jeho farma dosáhla na dotaci. Tedy že je Babiš junior důkazem proti svému otci.

A to ostatně potvrdil sám Andrej Babiš mladší, když jsme za ním před více než rokem byli s Jiřím Kubíkem ve Švýcarsku. Nejdříve nám řekl, že měl s Čapím hnízdem něco společného jen technicky, formálně. A později to rozvedl v e-mailu, který mi poslal. „Pozitivně si pamatuji, že jsem něco s Čapím hnízdem podepisoval. Nevěděl jsem vůbec, co podepisuji.“

Verdikt žalobce Šarocha teď bude posuzovat nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. S ohledem na to, že z případu jsou po Šarochově zásahu už venku i další Babišovi příbuzní, je pravděpodobné, že i pro premiérova syna dotační kauza skončila.

Jenže příběh má ještě jednu větev. Tu temnější. A s ní si policie a žalobci zjevně nevědí rady.

Jde o pobyt Andreje Babiše mladšího na okupovaném Krymu, který on sám označuje slovem únos. Odvezl ho tam ruský řidič jeho vlastního otce v době, kdy tu vrcholila policejní akce v kauze Čapí hnízdo a kriminalisté si začali jednotlivé aktéry zvát na výslechy. Bylo jasné, že dříve nebo později dojde řada i na juniora, kterého jeho otec označil za vlastníka farmy v době čerpání dotace. „Můj otec chtěl, abych zmizel,“ řekl nám k cestě na Krym Andrej Babiš mladší.

Zatímco o samotném dotačním příběhu a kauze Čapí hnízdo premiérův syn příliš mluvit nechtěl, ostatně v této části byl v pozici obviněného, pobyt na Krymu mu evidentně ležel v hlavě. Dokonce nás požádal, abychom mu zprostředkovali kontakt se státním zástupcem, aby mohl kvůli Krymu vypovídat.

Ani za čtrnáct měsíců, které od jeho žádosti uběhly a kdy se po zásahu žalobce Zemana do případu znovu vložila policie, se nestalo nic. Policie dokonce dodnes s Andrejem Babišem mladším nemluvila, jak mi v úterý znovu potvrdil státní zástupce, který kauzu Krym dozoruje.

Na první pohled zcela nepochopitelné. Tím spíš, že to je už podruhé, co premiérův syn hledal u policie pomoc a nedočkal se jí.

Poprvé to bylo před dvěma lety, kdy právě z Krymu poslal české policii e-mail, v němž rovněž mluvil o únosu a opět jej dal do souvislosti s trestní kauzou jeho otce. Policie ale případ uzavřela, aniž by syna premiéra vyslechla. Stačilo jí, že právník juniora doručil jeho aktuální fotografii a uvedl, že je s jeho klientem všechno v nejlepším pořádku. Detektivy nezarazilo ani to, že právník ve stejné době zastupoval i otce-premiéra v kauze Čapí hnízdo, kterou Andrej Babiš mladší s „únosem“ na Krym v e-mailu výslovně spojil.

„Je smutné, že můj advokát se mnou nikdy nekomunikoval a dělá jenom to, co chce můj otec. Já mám držet hubu, protože ho neplatím,“ napsal mi k tomu tehdy Babiš junior v jednom z e-mailů.

A už jen pod čarou: kauzu, v níž jde o podezření ze zavlečení do ciziny u premiérova syna, tehdy nevyšetřovali žádní specialisté z protimafiánských útvarů. Nadřízení ji přidělili „obvoďákům“ z Prahy 1.

Než ale začneme policii a žalobce obviňovat z neschopnosti při obnoveném vyšetřování prázdnin na Krymu i teď, je dobré mít pořád na paměti jednu věc: Andrej Babiš mladší má švýcarské občanství. Nespadá pod českou jurisdikci.

To v praxi znamená, že česká policie musí oficiální výslech vést prostřednictvím švýcarských úřadů. Kdyby za ním zajeli a vyslechli ho třeba mezi dveřmi, procesně to platit nebude. Nepůjde to použít ani do spisu. Nebo by musel junior dobrovolně přijet do Prahy. Z neoficiálních informací, které mám, vyplývá, že policie prostřednictvím právníků dostává zprávy, že Babiš mladší nechce mluvit vůbec s nikým. Ale opět: nejsou to jeho slova, jsou to slova jeho právníků.

Kdo má zájem na tom, aby Andrej Babiš mladší už nikdy nepromluvil?

Skrze optiku veřejných prohlášení premiéra by přitom mělo být především v zájmu samotného Andreje Babiše, aby policie syna vyslechla. S žádným únosem přece podle vlastních slov nemá nic společného a kauza Čapí hnízdo je vykonstruovaná. Není proto důvod, aby syna nepřesvědčil k návštěvě policie, notabene když junior o ni sám stál a žádal o ni.

Andrej Babiš – stejně jako všichni – ale tuší, co by asi jeho syn vypověděl. Když za ním totiž tehdy zajel do Ženevy a po dlouhé době s ním znovu mluvil, přiznal, že syn na rozdíl od něj vnímá prázdniny na okupovaném území Krymu jako únos. „On je přesvědčený, že na ten výlet šel nedobrovolně,“ řekl poté, co s ním mluvil.

Fakticky je proto pro ministerského předsedu možná lepší nechávat na sobě stín podezření, že je zapletený do únosu svého syna, než to mít černé na bílém v policejním protokolu.

Reklama

Doporučované