Hlavní obsah

Satelitní snímky odhalily, že Rusové vylepšují jaderný sklad u Kaliningradu

Satelitní snímky ukazují změny v areálu jaderného skladu nedaleko polských hranic.Video: Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rusové zřejmě modernizují sklad jaderných zbraní v Kaliningradské oblasti. Na základě satelitních snímků o tom informovala organizace Federace amerických vědců.

Článek

Skupina badatelů z Federace amerických vědců (FAS) okolo Hanse Kristensena areál nedaleko Kulikova sleduje dlouhodobě. Práce na bunkru podle Kristensena začaly v roce 2016. Nově pozorované změny jsou ale zdaleka těmi nejdramatičtějšími v areálu vzdáleném přibližně 50 kilometrů od polské hranice.

Na základě fotografií se vědci domnívají, že se Rusové snaží podzemní sklad prohloubit a přidat novou betonovou střechu. „Vykazuje to všechny znaky typické pro ruské jaderné sklady,“ uvedl Kristensen na webových stránkách FAS. Celý areál je podle snímků důkladně oplocen, přičemž samotné bunkry stráží vlastní třístupňový plot.

Podle Kristensena úpravy nasvědčují tomu, že by Rusové mohli skladiště využívat pro potřeby svého letectva nebo námořnictva. Podle dostupných informací je skladiště u Kulikova jediným zařízením svého druhu v Kaliningradské oblasti – ruskou enklávou vklíněnou mezi Polsko a Litvu.

Satelitní snímky nelze brát jako důkaz, že Rusové mají v oblasti jaderné zbraně, upozorňují vědci. Nic takového fotografie nedokazují. Podle nich ale svědčí jako důkaz, že areál aktivně využívá ruská armáda.

Reklama

Související témata:

Doporučované