Hlavní obsah

Schick a další Češi z bundesligy snad budou smět nastoupit i ve Walesu

Foto: Profimedia.cz

Patrik Schick a další hráči z bundesligy by si aktuální reprezentační sraz mohli nečekaně prodloužit.

Reklama

Zdálo se, že čeští fotbalisté působící v bundeslize budou smět kvůli karanténním opatřením absolvovat jediné ze tří utkání březnového reprezentačního srazu, proti Estonsku. Nový vývoj dává naději, že budou k dispozici i ve Walesu.

Článek

Pro tým trenéra Šilhavého dnes začíná kvalifikace o postup na MS, které v roce 2022 uspořádá Katar. Březnový kvalifikační termín čítá tři střetnutí. A to dnešní duel s Estonsku, který se ovšem hraje v polském Lublinu. Pak sobotní duel v Praze proti Belgii a nakonec úterní duel ve Walesu.

Veškeré dění silně komplikuje pandemie covidu-19 a s ním spojené cestovní restrikce. Ještě před týdnem platilo bez nejmenších výjimek, že ten, kdo by se do Německa vracel ze zemí s vysoce rozšířenou mutací covidu-19, musel by po návratu povinně do čtrnáctidenní karantény.

Německé kluby, které zaměstnávají české reprezentanty, proto odmítly uvolnit Patrika Schicka, Pavla Kadeřábka, Jiřího Pavlenku a Vladimíra Daridu k zápasům v Praze a ve Walesu. A to proto, že právě Česká republika a Velká Británie figurovaly na seznamu zemí, po kterých byla karanténa nutná pro všechny.

Proto platila dohoda, že jmenovaná čtveřice odehraje jen první utkání proti Estonsku. A na další dva duely nebude trenéru Jaroslavu Šilhavému k dispozici.

Jenže v německé karanténní administrativě následně došlo ke změnám a úpravám. A profesionální fotbalisté aktuálně mezi Británií a Německem cestovat smějí, aniž by byla dlouhá karanténa povinná.

To otevírá cestu k tomu, aby Schick, Pavlenka, Kadeřábek a Darida absolvovali také utkání ve Walesu.

„S německými kluby intenzivně komunikujeme a všechny náležitosti pro přesun našich hráčů z Německa do Walesu jsou připravené. Zároveň ale čekáme na pravidelnou páteční aktualizaci pravidel pro zahraniční cesty z Německa a do něj,“ upozornil Petr Šedivý, mluvčí české reprezentace, na to, že nyní platná pravidla se zítra klidně mohou opět změnit.

Připomeňme, že Schick a spol. každopádně nesměli a stále nesmějí do Česka, jinak by po návratu do Německa do karantény museli. Proto se na začátku tohoto srazu čtveřice reprezentantů z bundesligy dala dohromady už v Německu a privátním letadlem se přemístila do polského Lublinu. Sem bylo utkání z Estonska mimochodem také přesunuto kvůli covidu-19.

Dnes večer od 20:45 se tedy v polském Lublinu uskuteční utkání Estonsko-Česko. Po něm se česká reprezentace přesune do Prahy, aby tam v sobotu absolvovala duel s Belgičany.

Ovšem s výjimkou čtveřice Schick, Pavlenka, Kadeřábek, Darida. Ta musí z Polska do Německa. A pokud vše bude klapat tak, jak se to nyní jeví, odtud by následně měla zamířit do Walesu, kde by opět měla být kouči Šilhavému k dispozici.

O tom, jak složitou dobu prožíváme, svědčí i fakt, že Estonci dnes budou moci proti českým barvám nasadit jen svůj náhradní tým. V jejich původně nominovaném „áčku“ se totiž objevil pozitivním případ covidu-19.

Reklama

Doporučované